Foto: Envato Elements
Sisuturundus
14. november 2022, 11:15

Hea uni hoiab haigused eemal… kuidas magada võimalikult hästi?

Kuna meie keha taastub une ajal, on hea ja kosutav uni tervise oluliseks alustalaks. Inimesed, kellel on stabiilne ja tasakaalustatud unetsükkel, on enamasti reipad, heas tujus ja haigestuvad harvemini. Samuti on teada, et haigestumise korral uni ravib – piisav puhkus võimaldab kehal haigusega paremini toime tulla.

Mis täpselt une ajal kehas toimub ja miks see vajalik on?

Uni on mõjutab meie kehas paljusid olulisi protsesse. Une ajal keha rahuneb ja puhkab, pulss ja vereringe aeglustuvad, vererõhk langeb. Samal ajal toimuvad ainevahetusprotsessid omasoodu edasi, keharakud taastuvad, tugevneb immuunsüsteem ning organismis kogunevad energiavarud.

Meie naudime und, kuid samal ajal meie aju ei maga, vaid töötleb päeva jooksul saadud informatsiooni, talletades sellest olulise osa ning kustutades üleliigse, mõttetu ja häiriva info. Seetõttu osutub vahel tõeks vana ütlus „hommik on õhtust targem“. Tõesti, mõnikord õnnestub unes saada vastus küsimusele, mille kallal sai eelneval päeval tulutult vaeveldud.

Kvaliteetne uni

Nii kaua, kuni sinu uni on kvaliteetne, toimib kogu organism hästi ning sa oled kaitstud haiguste ja kurnatuse eest. Uni on kvaliteetne siis, kui ta on sügav ja kosutav. See tähendab, et sa uinud kiiresti, magad rahulikult ning ei ärka öö jooksul korduvalt üles.

Une kvaliteeti võivad mõjutada mitmesugused välised tegurid: toa temperatuur ja valgustus, õhuniiskus, helitaust jne. Niinimetatud sisemistest und mõjutavatest faktoritest on olulisemad toitumis- ja liikumisharjumused. Tervislik ja mitmekülgne toit ning piisav füüsiline koormus parandavad kindlasti une kvaliteeti. Selge on see, et mõnuained nagu alkohol, kohv ja nikotiin mõjuvad suuremates kogustes unekvaliteedile laastavalt. Kõige sagedamini esineb unehäireid, mille puhul inimene ei saa hästi uinuda ning ärkab öö jooksul mitu korda.

Mida teha, et oma une kvaliteeti parandada?

Unekvaliteedi parandamiseks saab igaüks ise paljugi ära teha. Kõige olulisem on tegutseda selle nimel, et uinuda saaks kiiresti ning ei oleks vaja tulutult und oodates voodis väänelda ja lambaid lugeda. Esimene soovitus on minna magama ja ärgata iga päev enam-vähem samal kellaajal. Unele tulevad kindlasti kasuks päevasel ajal värske õhu käes veedetud aeg ja kehaline tegevus: jalutuskäigud, sörkimine, jalgrattasõit. Vahetult enne uneaega peaks seevastu vältima tegevusi, mis organismi „üles piitsutavad“. Telerivaatamine ja arvutitöö tuleks lõpetada vähemalt tund enne magamaminekut. Tervisliku une huvides peaks leidma enne magamaminekut tund-poolteist rahulikuks lõõgastavaks tegevuseks. Paremini uinuda aitavad ka apteegist retseptivabalt saadavad melatoniinipreparaadid.

Suukaudsed melatoniinipreparaadid

Unehäirete korral on suu kaudu manustatud melatoniinist palju abi: ta aitab uinuda, tagab rahuliku une ja aitab vältida soovimatuid öiseid ärkamisi. Apteekidest võib soetada erinevaid retseptivabu melatoniinipreparaate. Melatoniini suureks eeliseks on see, et ta on kehaomane aine, mis ei põhjusta päevast unisust või uimasust ega tekita sõltuvust. Selle asemel aitab ta luua seisundi, mis sarnaneb loomupärase unisusega enne magamajäämist. Lisaks sellele toetab melatoniin immuunsust, kaitseb närvirakke ning toimib antioksüdandina.

Millist melatoniinipreparaati eelistada?

Apteegist melatoniinipreparaati valides tasub meeles pidada, et kõige efektiivsemad on melatoniini sisaldavad keelealused spreid. Nende eeliseks on hea omastatavus ja kiire toime. Melatoniin imendub keelealusest spreist väga kiiresti ja hakkab toimima juba paarkümmend minutit pärast manustamist. Parima toime annab Good Sleep sprei, mis sisaldab melatoniinile lisaks ka kannatuslille ekstrakti. Selline kombinatsioon on väga hea, sest siin lisandub melatoniini uinutavale toimele veel kannatuslille rahustav ja lõõgastav mõju. Neile, kes soovivad lisaks uinumise soodustamisele veelgi tugevamat rahustavat ja lõõgastavat toimet, sobivad hästi Good Sleep kapslid, milles on lisaks melatoniinile ja kannatuslille ekstraktile ka palderjani- ja humalaekstrakt.

Good Sleep sprei saad soodsalt soetada SIIT!