Hukkamine toimuski valdavalt 3. ja 4. novembril. 5. novembril asusid natsid ohvrite surnukehi hävitama. Majdanekis juhtis seda tööd laagri krematooriumi juhataja Erich Muhsfeldt (fotol).

Foto: Kollaaž (2 x Vida Press, Twitter.com/geanra3)
Maailm
3. november 2022, 19:13

OPERATSIOON „LÕIKUSPIDU“: holokausti suurima veresauna käigus hukatud juutide karjed summutas vali muusika (6)

„Juutide probleem Lublini regioonis on murettekitavalt kasvanud. Selline olukord tuleb lõplikult ära klaarida,“ teatas holokausti peamine arhitekt Heinrich Himmler 1943. aasta sügisel Poola piirkonna julgeolekujuhile saadetud kirjas. 3. novembri hommikul algasidki korraga kolme laagri lähistel massilised tapatalgud ehk operatsioon „Lõikuspidu“ (AktionErntefest“).

1943. aasta 3. novembri hommik oli väga jahe. Seda meenutas 2017. aastal Saksamaal kohtu ette astunud 96aastane mees, kes oli tegutsenud II maailmasõja ajal Majdaneki koonduslaagris valvurina. Ta oli „Lõikuspeo“ ajal vaid 22aastane. Sellele vaatamata oli valvuril meeles, kuidas ta nööpis saatuslikul hommikul oma sooja rohelise mantli kõriauguni kinni – samal ajal vaarusid temast mööda kõhetud inimesed, kes kandsid vaid riideräbalaid. Noormehe ülesanne oli juhtida kinnipeetavaid valju muusika suunas. Saksakeelsed laulusõnad varjasid taustal kõlanud püssipauke. Valvur teadis, mis toimub varasemalt kaevatud aukude ja süvendite juures ning seda aimasid ka õnnetud kinnipeetavad.

Edasi lugemiseks: