SURMAKUTSAR: Stella ei tunnistanud oma osalust juutide tagakiusamises elupäevade lõpuni, kuigi tõendid räägivad teist keelt.

Foto: Vikipeedia
Maailm
26. oktoober 2022, 20:19

Juut, kes andis omasid üles: sinisilmne Stella läks ajalukku mürgise inglina

Täna 28 aastat tagasi suri juudi soost Stella Goldschlag. Teise maailmasõja ajal gestaapoga koostööd teinud naine andis võimudele üles koonduslaagri hirmus peitu pugenud kaasmaalased.

Muusikute perre sündinud sinisilmne ja blond Stella ei sarnanenud ligilähedaseltki juutidega. Moekunstnikuks õppinud intelligentne ja mitmekülgne kaunitar oleks kahtlemata teinud hiilgavat karjääri mõnes teises riigis, kuid pere ei jõudnud õigel ajal Saksamaalt lahkuda. 1942. aasta suvel Stella arreteeriti.

Pärast ülekuulamist ja piinamist ning hirmust koonduslaagrisse saatmise ees nõustus naine sõlmima tehingu saatanaga. Ta hakkas ise osalema end varjavate juutide otsimises ja ülesandmises.

Natside aktsioon linna vabastamiseks juutidest Stella Goldschlagi osalusel algas Alexanderplatzi taga asunud kvartalitest, kus elas suurem osa Berliini juute. Vastutasuks lubati Stellale, et teda ja tema vanemaid Saksamaalt välja ei saadeta.

Edasi lugemiseks: