Tsar Bomba, mille tugevuseks hinnatakse 57 megatonni, tekitas Novaja Zemljal täieliku põrgumöllu. Hiiglaslik tulekera oli otsekui teine päike.

Foto: Kollaaž (4 x Vida Press, Wikimedia Commons)
Maailm
12. oktoober 2022, 18:33

„Tundus, et see imeb endasse kogu maailma.“ Ajaloo võimsaim massihävitusrelv Tsar Bomba oli Nõukogude Liidu vastutustundetu sünnitis (8)

1961. aasta 30. oktoobri hommikul alustas Nõukogude õhuvägede piloot Andrei Durnovtsev ja tema meeskond Koola poolsaarel asuvast Olenja lennuväljalt teekonda Novaja Zemlja suunas. Tu-95 pommitaja pardal oli üheksa mehe kõrval ka suurim massihävitusrelv, mida eales katsetatud – termotuumapomm Tsar Bomba. Kohutav missioon sai Durnovtsevi meeskonnale peaaegu saatuslikuks.

1961. aastal olukord maailmas ärev. Külma sõja käigus alanud võidurelvastumine oli täies hoos ning eelkõige USA ja Nõukogude Liidu teadlased üritasid vastaspoolt üha suuremate massihävitusrelvade loomisega üle trumbata. Konkureerimise käigus sündisid kohutavad vesinikupommid, mille hävitusjõud on teoreetiliselt piiramatu. Nende seas oli ka Tsar Bomba ehk Suur Ivan.

Edasi lugemiseks: