Laskis end uurida: „Mul on hea meel, kui suudate neid nähtusi mingil määral selgitada, ja olen valmis osalema kõigis mõistlikes katsetes. Mul endal pole nende jõudude üle võimu. Mina ei kasuta neid, nemad kasutavad mind. Juhtub, et nad jätavad mind mitmeks kuuks maha, kuid siis ilmuvad nad taas kahekordse jõuga. Ma pole midagi muud kui passiivne instrument,“ on Home kirjutanud.

Foto: Vida Press
Müstilised inimesed
6. november 2022, 10:01

KELM VÕI IMEMEES? Siiani arutatakse, kas Šotimaalt pärit Daniel Home tõepoolest oskas lennata (1)

Šotimaal 20. märtsil 1833 sündinud Daniel Dunglas Home (Hume) oli üks väga eriline mees, kelle fenomen on senini jäänud suureks saladuseks. Keegi ei tea, miks tal olid sellised oskused ja võimed, nagu tal olid, ning kuidas ta suutis teha seda, mida ta tegi.

Daniel Home’i ema Elizabeth (Betsy) Home oli Šotimaal tuntud prohvet või selgeltnägija, nagu ka paljud tema eelkäijad, näiteks vanaonu Colin Uruqhart ja onu McKenzie.

Danieli isa William Home, Edinburghi lähedal asuvast Currie külast pärit pankrotistunud farmer, oli oma õilsa päritolu üle väga uhke, väites, et ta on Inglise krahvi Alexander Ramey-Home’i vallaspoeg. Tõenäoliselt ta oligi seda, kuid tegelikus elus oli ta lihtsalt üks kibestunud ja õnnetu joodik, kes peksis oma naist ja lapsi halastamatult. Kord viskas isa järjekordses vihahoos Danieli kodust välja. Õnneks viis tädi poisi esialgu enda juurde ja paar aastat hiljem võttis ta kaasa Ameerikasse.

Ookeani taga jäi Daniel haigeks ega tulnud enam voodist välja. Arstid kahtlustasid tuberkuloosi. Poisile jäid ainsaks rõõmuks raamatud. Tihti südaööni lugedes ärkas Dan mõnikord peavaluga ja rääkis tädile, mis naabritega tulevikus juhtuma hakkab. Kummalisel kombel läksid tema ennustused sageli täide. Tädi ehmus ja viis õepoja kirikusse, kuid too jätkas kangekaelselt oma ennustusjuttude rääkimist.

1850. aastal, 17aastasena nägi Dan unenägu oma emast. Külmas higis ärgates rääkis ta naise kohta õudseid fakte: ta teadis täpselt, nii päevase kui ka tunnise täpsusega, millal ema sureb. Unenäos olevat ema öelnud pojale: „Dan, kell 12.“ Milline õudus haaras kõiki, kui saabus kiri, mis kinnitas selle kohutava sündmuse toimumist. Majaperenaine karjus südantlõhestavalt: „Sa tõid saatana mu majja, kao minema!“

Edasi lugemiseks: