Kohe alguses mõistsid uurijad, et tegemist on äärmiselt ebatavalise juhtumiga. Lahkamise käigus leitud tõendid andsid alust arvata, et ilmselt oli mõrvarelvaks kõblas.

Foto: Kollaaž (Wikimedia Commons, Twitter.com/investigatingc/TheStrangest_YT)
Maailm
19. september 2022, 19:11

KES OLI KÕPLAMÕRTSUKAS? Saksamaa talus toimunud võikale veretööle eelnesid kahtlased kokkusattumused

Ligi sada aastat tagasi toimus Saksamaa kaguosas õõvastav veretöö. Vähe sellest, et roimar lõi maha kuus inimest, elas ta veel ka kolm päeva koos laipadega samas talus, tegi seal süüa ja toitis loomi. Siiani pole teada, kes oli Saksamaa ühe mõistatuslikuma mõrvamüsteeriumi peategelane ehk kurikuulus kõplamõrtsukas. Paljude võimalike variantide seast võib aga leida minevikus peretütrega kurameerinud naabri, surnuks peetud abikaasa ja ka verepilastajast taluperemehe.

1922. aasta külm kevad jäi Hinterkaifecki talu elanikele viimaseks. Ehkki külaelanikud polnud kunagi eriti Gruberitega suhelnud, panid nad tähele, et perekond ei osalenud pühapäevasel (2. aprilli) jumalateenistusel – varem polnud nad seda vahele jätnud. Lisaks ei ilmunud Viktoria tütar Cäzilia) nädala alguses kooli. Siiski olid naabrid näinud maja poolt tõusmas suitsusammast, mistõttu polnud sisuliselt keegi mures. Ebapopulaarsed Gruberid polnud kellegi mõtetes esimesel kohal.

4. aprillil saabus mehaanik nimega Albert Hofner tallu puiduhakkurit parandama. Selles oli ta vana Andreas Gruberiga juba varem kokku leppinud. Talu juures ei kohanud ta ühtegi Gruberit, ent kuna laudast kuuldusid loomade häälitsused, ei pööranud mees inimtühjana tundunud majapidamisele erilist tähelepanu ja alustas tööd. Hofner arvas, et ju on perekond ajutiselt kodust lahkunud. Ta lõpetas mitu tundi hiljem ning suundus koju.

Umbes samal ajal saabusid tallu naabruses elanud kogukonna juhtfiguuri Lorenz Schlittenbaueri pojad Johann ja Josef. Viimased ei leidnud Gruberitest märkigi, mistõttu naasti nõutult koju. Seepeale otsustas Schlittenbauer – kellele Andreas Gruber oli hiljuti rääkinud võimalikest sissemurdjatest – kutsuda kaasa veel mõned naabrid ja läks pärastlõunal ise asja uurima.

Kolmest mehest koosnenud grupp jõudis Hinterkaifecki talu põhjalikumalt uurides viimaks kohutava avastuseni.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99