Nadir Salifov (vasakul) juhtis aserite jõuku vanglatrellide tagant. Armeenlane Svo Raf (paremal) toetas Mägi-Karabahhis võitlevaid kaasmaalasi relvade, toidu, riiete ja 14 miljoni rublaga.

Foto: Kollaaž (2 x Vida Press, Twitter.com/the_memorypage, mzk1.ru)
Maailm
14. september 2022, 14:01

ASERBAIDŽAANI MAFFIA: heroiini abil rahastati võitlust Mägi-Karabahhis ning armeenlastega leiti üksmeel vaid legendaarse ristiisa matustel (1)

Venemaal kanda kinnitanud maffiarakukestest üks vanemaid – Aserbaidžaani maffia – on tegutsenud Moskvas juba 1980. aastatest. Selle aja jooksul on aktiivselt toetatud (illegaalselt hangitud vahenditega) ka kaasmaalaste võitlust Mägi-Karabahhis. Konflikti tõttu lendas 1990. aastatel vaid ühel korral lennuk Bakuust Jerevani – viimasesse saabusid aserite maffiabossid, kes saabusid mälestama legendaarset Armeenia ristiisa Svo Rafi.

Aserbaidžaani mägine maastik ning selle asukoht Aasia ja Euroopa ristumiskohas on muutnud riigi organiseeritud kuritegevuse jaoks ideaalseks paigaks. Sellele on aidanud kaasa ka Mägi-Karabahhi konflikt ning asjaolu, et riigi juhtkond – pea kolm kümnendit Aserbaidžaani valitsenud vastuoluline Alijevite dünastia – pole kunagi eriti innukalt allilmaautoriteetide vastu võidelnud. Samuti lokkab riigis korruptsioon.

Edasi lugemiseks: