Hitleri sõjaväes võis teenida kümneid tuhandeid juudi soost sõdureid. Üks neist sai isegi natside postripoisiks.

Foto: Kollaaž (2 x Wikimedia Commons, Vida Press)
Maailm
18. august 2022, 18:31

POSTRIPOISS JA -BEEBI: natsid värbasid juudist noormehe foto abil sõdureid ja nimetasid juudiplika kauneimaks aaria lapseks

II maailmasõja alguses ilmus Berliini ajalehes foto 20aastasest Natsi-Saksamaa sõdurist Werner Goldbergist. Teda kirjeldati „ideaalse Saksa sõdurina“. Peagi hakkas natside propagandaministeerium kasutama noormehe fotot värbamisplakatitel. Neil polnud esialgu õrna aimugi, et tänavapostidele ja majaseintele kleebitud postritel kujutatud Werner on juudi päritolu. Sisuliselt sama „apsakas“ juhtus kuuekuuse juudi tüdrukutirtsuga, kes valiti foto järgi „kauneimaks aaria lapseks“.

On väidetud, et Saksa natsionaalsotsialismi kõrgajal polnud juudi jaoks kõige ohutumaks kohaks ei pööningul asuv peidik ega mets, vaid Adolf Hitleri sõjavägi. Vormi selga tõmmanuna muutus tagakiusamist kartnud inimene sisuliselt nähtamatuks. Hinnanguliselt võis Natsi-Saksamaa armees teenida II maailmasõja jooksul kuni 150 000 juudi juurtega sõdurit. Ajaloolased on leidnud, et nende seas oli ka vähemalt kaks marssalit ja kümme kindralit. Lisaks premeeriti umbes 20 juudi verd sõdurit Saksamaa kõrgeima sõjalise autasu Raudristi Rüütliristiga.

Juudid Saksa sõjaväes

II maailmasõja eel oli Natsi-Saksamaa armeel sõdureid hädasti vaja ning kui ülemad juudi päritolu ei teadnud, oli kõik hästi – vähemalt esialgu. Sõja edenedes ning Hitleri ja tema siseringi fanatismi kasvades hakati aga kehtestama karmimaid rassipiiranguid.

1940. aasta kevadel saabus Natsi-Saksamaa juhtidelt range käsk.

Edasi lugemiseks: