Ukraina hädaolukordade ministeeriumi päästjad osalesid 17. augustil 2022 õppusel Zaporižžja linnas, juhuks kui linna lähedal asuvas tuumajaamas peaks juhtuma tuumaintsident.

Foto: AFP/SCANPIX
Maailm
18. august 2022, 23:16

BLOGI | Kas venelased mõtlevad tõesti Zaporižžja tuumajaama õhkulaskmisele? Ukraina luureohvitserid usuvad, et okupandid tõstavad panuseid ja korraldavad jaamale terrorirünnaku

Käes on sõja 176. päev. Vene väed pommitasid kolmapäeva õhtul Harkivit – tabamuse sai kortermaja, mis hävis pea täielikult. Surma sai vähemalt seitse ja vigastada 16 inimest.

  • Ukraina ametnike sõnul võidakse kurikuulus Venemaaga liitumise referendum okupeeritud oblastis edasi lükata. Varasema plaani kohaselt pidi see toimuma 11. septembril. Hersoni oblastinõukogu asejuhi Juri Sobolevskõi sõnul on edasilükkamist nõudnud Vene väed. Ilmselt on viimased mõistnud, et avalik toetus „libareferendumiks“ pole piisav.

  • Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi nõunik Oleksi Arestovõtš rääkis videopöördumises, et Vene väed on saavutanud vaid minimaalseid edusamme ning sama võib öelda ka Ukraina vägede kohta. „See, mida me siin näeme, on strateegiline ummikseis,“ sõnas Arestovõtš.

  • Kolmapäeva õhtul tabas Vene vägede raketirünnak Harkivis asunud kortermaja, mis hävines pea täielikult. Surma sai vähemalt seitse ja vigastada 16 inimest. 

  • Peamine sild, mis ühendab Krimmi Venemaa mandriosaga, tuleb lammutada, ütles Ukraina presidendi abi. 19 km pikkune Kertši sild on Moskva peamine sõjaväe- ja tsiviilotstarbeline maismaakoridor poolsaarega.

  • Venemaa hoiatas, et võib Zaporižžja tuumajaama sulgeda, kui Ukraina jätkab tuumajaama pommitamist – ukrainlased eitavad rünnakuid.

  • Vabariigi Valitsus kiitis heaks järjekordse Ukraina sõjalise toetamise paketi, mille raames saadab Eesti Ukrainale veel relvastust nagu miinipildujaid ja tankitõrjerelvi. Lisaks plaanib Eesti toetada Suurbritannia algatatud Ukraina relvajõudude väljaõpet ja saadab Ukrainasse koostöös Saksamaaga välihaigla.

  • Venelased paigutasid varustuse ja laskemoona otse Zaporižžja TEJ masinaruumi. Lisaks parkisid nad oma sõidukid otse tuumareaktori kõrvale.

  • 2 Vene hävitajat MiG-31 rikkusid neljapäeva õhtul Soome õhuruumi.

  • Soome valitsus otsustas Ukrainas käimasoleva sõja valguses teisipäeval oluliselt vähendada Venemaa kodanikele antavate turistiviisade arvu. Välisminister Pekka Haavisto ütles, et Soome piirab vastuvõetavate Venemaa viisataotluste arvu umbes 10 protsendini praegusest tasemest.

  • Ukraina kaitseluure andis mõista, et peagi võib alata kauaoodatud vasturünnak Venemaale kaotatud territooriumi tagasivõtmiseks.

  • Ligi pooled Ukraina koolidest ja ülikoolidest on valmis septembris õppetööd jätkama, ütles riigi haridusminister Sergei Škarlet teisipäeval.

  • Venemaa viis pärast hiljutisi plahvatusi sõjalennukid Krimmi õhubaasidest välja. Ukraina kaitseministeeriumi luure peadirektoraat teatas, et Krimmi lennuväljadelt viidi välja vähemalt 24 lennukit ja 14 helikopterit.

  • Ukraina infrastruktuuriministeerium teatas, et 24 laeva, mille pardal oli üle 600 000 tonni vilja, on praeguseks lahkunud Ukraina sadamatest. 17. augusti hommikul väljus Ukraina sadamatest veel 3 alust, mis vedasid üle 33 000 tonni põllumajandussaadusi.

  • USAs paguluses elav tuntud ärimees, kes kritiseeris Vladimir Putinit, leiti Washingtoni luksuslikus naabruses oma kortermaja eest surnuna.

  • Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nõuab venelastelt Zaporižžja tuumajaama territooriumilt lahkumist. Ta lisas, et Ukraina diplomaadid, tuumateadlased ja Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) on pidevas ühenduses ning tegelevad IAEA missiooni Zaporižžja tuumajaama saatmisega.

23:54

Tulekahju Venemaa laskemoonalaos Belgorodi oblastis Timonovos on ägenenud ning teatatud on plahvatustest. Teateid on ka piirkonnast evakueeruvatest kodanikest. Tulekahju põhjus pole teada.

23:35

2 Vene hävitajat MiG-31 rikkusid Soome õhuruumi

23:12

„Vene sissetungijad teatasid Zaporižžja tuumajaamas ootamatust puhkepäevast. 19. augustil paigutatakse tuumajaama ainult operatiivpersonal. Teisi töötajaid sisse ei lubata.

Samuti on teada, et Rosatomi (Venemaa Riiklik Tuumaenergia Korporatsioon) esindajad, kes on viimasel ajal pidevalt jaama juures viibinud, on kiirkorras rajatise territooriumilt lahkunud.

Ukraina luureohvitserid usuvad, et venelased valmistavad tuumajaama juures ette provokatsiooni. Pärast jaama ulatuslikku pommitamist võivad sissetungijad „panuseid tõsta“ ja korraldada tõelise terrorirünnaku Euroopa suurimale tuumarajatisele,“ säutsub Ukraina kultuuri- ja infopoliitika ministeeriumi alla kuuluv strateegilise kommunikatsiooni ja infoturbe keskus.

23:04

Õhtul teatati plahvatustest kõikjal Venemaal ja Venemaa okupeeritud aladel. Nüüd on teateid mitmest plahvatusest Sevastopoli lähedal asuvas Belbeki õhubaasis, kus toimus 2014. aasta märtsis kuulus Vene-Ukraina vastasseis.

22:24

„Lepinguliste sõjaväelaste seas valitseb apaatiline õhkkond. 90 protsenti neist arutavad suitsuruumides, kuidas oma leping võimalikult kiiresti lõpetada... Samuti kuulsin mitmelt ohvitserilt, et nad ei taha siin teenida.“

22:17

Venelased paigutasid varustuse ja laskemoona otse Zaporižžja TEJ masinaruumi. Alates 0:25 on videos näha mitut Z-märgistusega sõidukit.

21:55

„Ükski pilt, isegi televisioonis, ei suuda Harkivis toimuvat õudust edasi anda. Pisarsilmil kogunesid Harkivi elanikud tragöödiapaika,“ ütles Harkivi linnapea Igor Terekhov.

Möödunud ööpäeva jooksul sai Harkivis Venemaa raketirünnakutes surma vähemalt 17 inimest, sealhulgas 13aastane poiss. Vigastada sai vähemalt 42 inimest, sealhulgas lapsed. Päästjad otsivad endiselt rusude alt inimesi, mistõttu võib kannatanute arv suureneda.

Venemaa ründas elurajoone, kus elasid tsiviilisikud, sealhulgas lastega pered, vanurid, kuulmispuudega inimesed. Nad ei kuulnud õhurünnaku sireeni…

20:25

Zelenskõi, Erdogani ja Guterrese kolmepoolne kohtumine Lvivis kestis 40 minutit.

Zelenskõi ütles, et Gutteresega arutati teraviljaekspordilepingu parandamist, Venemaa tuumaterrorismi, ukrainlaste ebaseaduslikku väljasaatmist, Ukraina sõdurite ja arstide vabastamist vangistusest, Venemaa tuumaterrorismi.

Zelenskõi palus ÜRO-l aidata vabastada Zaporižžja tuumaelektrijaam Venemaa vägede käest.

20:10

Hiljuti lekkinud video tõestab, et Zaporižžja tuumaelektrijaama turbiinide saalides asub nüüd Vene sõjaline riistvara. Klipi alguses on näha suurt auruturbiini. Need sõidukid on tuumareaktorist ainult 30 meetri kaugusel!

19:43

NATO liikmesriik Taani investeerib oma merelaevastikku 40 miljardit Taani krooni (umbes 5,4 miljardit eurot), kuna soovib tugevdada oma kaitset seoses Venemaa sõjaga Ukrainas ja muutunud julgeolekuolukorraga Euroopas, ütles kaitseminister Morten Bødskov neljapäeval.

Taani peaminister Mette Frederiksen teatas eelmisel nädalal, et Taani annab Ukrainale veel 110 miljonit eurot rahalist abi relvade, varustuse ja väljaõppe jaoks.

18:40

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nimetas Türgi president Recep Tayyip Erdoğani visiiti võimsaks toetussõnumiks väga võimsalt riigilt. Tänasel kohtumisel arutati viljateemadel, olukorda Zaporižžja tuumajaama ümbruses ja okupantide tuumaväljapressimist ning Venemaa suuremahulist viljavargust.

17:42

Krimmis põleb jälle miskit. Mižvodnes aset leidnud plahvatused on rindest 135 kilomeetri kaugusel, seega peaks HIMARSi haardeulatusest väljas olema.

17:24

Ukraina riiklik päästeteenistus teatas, et kolmapäeva öösel hukkus Harkivis kortermaja pommitamises 12 inimest.

„Neljapäeva pärastlõunase seisuga on teada 12 hukkunust. Kõik nad on tsiviilisikud. Paljud neist on eakad ja puudega. Hävitatud hoone läheduses pole ühtegi sõjalist objekti,“ edastas päästeteenistus.

Vähemalt 20 inimest sai vigastada.

17:14

Eesti suurendab sõjalist abi Ukrainale

Vabariigi Valitsus kiitis täna heaks järjekordse Ukraina sõjalise toetamise paketi, mille raames saadab Eesti Ukrainale veel relvastust nagu miinipildujaid ja tankitõrjerelvi. Lisaks plaanib Eesti toetada Suurbritannia algatatud Ukraina relvajõudude väljaõpet ja saadab Ukrainasse koostöös Saksamaaga välihaigla.

„Sõjategevus Ukrainas on jätkuvalt intensiivne ja kuigi järjest enam jõuab lahinguväljale ka lääne relvastust, on meie moraalne vastutus jätkata Ukraina toetamist. Ukraina võitleb meie ühiste väärtuste eest ja kui meil leidub veel relvastust, mida ukrainlastele saata, tuleb seda ka teha,“ ütles kaitseminister Hanno Pevkur.

„Lisaks relvastusele on Ukraina relvajõud palunud senisest enam liitlaste tuge ka oma kaitsejõudude väljaõppes. Tänane valitsuse otsus tähendab, et saame ka selles abipalves Ukrainat aidata,“ ütles Pevkur, kelle sõnul on Eesti abi otsene mõju Ukraina sõdurite võitlusvõimele ning seda hinnatakse Ukrainas väga kõrgelt. „Väljaõppes on Eesti kaitsejõudude vaieldamatuks trumpkaardiks reservväelaste väljaõpetamine intensiivseks ja konventsionaalseks sõjaks ülekaaluka vaenlase vastu, ehk just selliseks sõjaks, mida Ukraina praegu peab,“ rääkis Pevkur.

Lisaks relvastusele ja väljaõppele plaanib Eesti toetada Ukraina üksuste meditsiinlist võimekust, annetades koostöös Saksamaaga Ukraina kaitsejõududele juba teise välihaigla.

Minister rõhutas, et läänemailm peab valmis olema ka Venemaa infosõjaks, kus on soov levitada infot lääne väsimusest ja Ukraina abistamise ebaefektiivsusest. „Nii see kui varasem konkreetne abi näitab selgelt, et me ei väsi ja samuti on meie liitlased meile kinnitanud valmisolekut aidata ukrainlasi nende sõjas vabaduse eest senikaua kui vaja,“ lisas Pevkur.

Kokku on Eesti Ukrainale andnud ligi 250 miljoni euro väärtuses sõjalist abi sh. Javelin tankitõrje raketisüsteemi rakette, haubitsaid, tankitõrjemiine, tankitõrjegranaadiheitjaid, miinipildujaid, erinevaid käsitulirelvi koos laskemoonaga, sõidukeid, sidetehnikat, meditsiinitarvikuid, isikukaitsevahendeid (kiivrid, kuulivestid jm.) ja kuivtoidupakke.

17:12

Ukraina sai tänu ühisrahastusele ligipääsu satelliitide võrgule

Ukraina kaitseministeerium pääseb nüüdsest ligi satelliitide privaatvõrgule, vahendas CNN. See annab Ukraina relvajõududele võimaluse teha satelliidipilte olulise tähtsusega paikadest.

Raha kogumist juhtis Ukraina teletähest poliitiku Sergei Prõtula heategevusorganisatsioon. Sihtasutus sõlmis lepingu ettevõttega ICEYE, mis annab Ukraina kaitseministeeriumile juurdepääsu kõikidele süsteemidele ja täieliku ligipääsu ühele ICEYE satelliidile, mis on juba Ukraina kohal orbiidil.

Algselt korjati raha Bayraktari droonide ostmiseks, kuid Türgi tootja otsustas need Ukrainale tasuta anda. Tänu sellele jäi vabaks 600 miljonit grivnat ehk umbes 16 miljonit eurot, mille eest nüüd osteti ligipääs satelliitidele.

16:53

Türgi president kohtub Lvivis Ukraina presidendiga.

15:12

Mõkolajivi linnapea Oleksandr Sienkevitš teatas kella 13 paiku plahvatustest linnas. Rünnakus sai viga kaks inimest ja hukkus üks, ütles linnapea.

15:08

Ukraina vägede värskeim hinnang vastaspoole kaotustest.

13:11

Venemaa hoiatas, et võib Zaporižžja tuumajaama sulgeda, kui Ukraina jätkab tuumajaama pommitamist – ukrainlased eitavad rünnakuid.

Venemaa radioaktiivsete, keemiliste ja bioloogiliste kaitsejõudude juht ütles, et hoone varutoetussüsteemid said rünnakutes kannatada.

Igor Kirillov lisas, et õnnetuse korral kataks radioaktiivne materjal Poola, Saksamaa ja Sloveenia.

13:09

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur võttis vastu Ukraina kutse juhtida delegatsiooni Zaporižžja tuumajaama, ütles välisminister Dmõtro Kuleba.

„Rõhutasin missiooni kiireloomulisust tegeleda Venemaa vaenutegevusest põhjustatud tuumajulgeolekuohtudega,“ lisas ta.

Tuumajaam, mis on Venemaa poolt okupeeritud, kuid mida juhivad Ukraina töötajad, on kogu sõja vältel seisnud silmitsi intensiivsete rünnakutega, kusjuures mõlemad pooled süüdistavad rünnakutes üksteist.

Loe rohkem