Korterist vintpüssi haaranud mehel oli tekkinud kindel plaan abiellumisest keeldunud naine tappa. Foto on illustreeriv.

Foto: Vida Press
Eesti
5. august 2022, 17:50

LODJA TÄNAVA KIREMÕRV: armukese tapnud töötu madrus pidas Tartu politseiga tormilise tulevahetuse

1935. aasta hilissuvel toimus Tartu südalinnas ennenägematu tulevahetus armukese tapnud mehe ja kümnete politseinike vahel. Toonases meedias lausa lahinguna kirjeldatud juhtum algas tühisest tülist, mille järel otsustas armuvalus Elmar oma silmarõõmu Alma teise ilma saata. Viimasele sai saatuslikuks abiellumisest keeldumine.

1935. aasta 17. augusti laupäevasel pärastlõunal külastas 24aastane Elmar Voitk Lodja tänaval (praeguse Riia tänava lõik Kalevi tänavast jõeni) elanud 29aastast Alma Karusaart. Sellised kohtumised olid naabrite sõnul üsna sagedased. Alma oli aga juba aastaid elanud vabaabielus Tartu Eesti Majandusühisuse kaupluses töötanud August Himmaga. Ehkki Voitk oli ka viimasega tuttav, toimusid tema külaskäigud Alma juurde siiski enamjaolt ajal, mil August oli tööl.

Saatuslikul päeval tundis Alma end halvasti ega soovinud külla tulnud Elmariga kaua rääkida. Eriti arvestades, et mees hakkas taas rääkima abiellumisest, mis oli Alma jaoks tüütu. „Ära küsi, ma olen haiglane – küll ma ütlen teine kord,“ sõnas naine, tõusis voodist ja lahkus paljajalu toast. Elmar sattus sellest aga raevu ning karjus naisele järgi: „Kui mina sind endale ei saa, siis ei pea ka teised sind saama!“

Järgnevas lähevad erinevad allikad lahku.

Edasi lugemiseks: