TUHKATRIINULUGU: Sihikindel María Eva Duarte (1919–1952) rabeles puruvaesusest välja ning sai Argentina esileedina mõjukamakski kui tema presidendist mees Juan Perón (1895–1974).

Foto: Vida Press
Maailm
29. juuli 2022, 19:10

26. juulil täitus 70 aastat Argentina presidendi jumaldatud abikaasa surmast

RAEVUKAS ESILEEDI: Evita Perón tellis ametiühingutele 5000 automaatrelva ja 1500 kuulipildujat

Argentina kunagine mõjukaim isik, nooruke esileedi Evita Perón paistis silma kõige muu kui leebe leplikkusega. Mõned kuud enne surma dikteeris Eva 79-leheküljelise dokumendi „Minu sõnum“, mis andis aimu lausa fanaatilisest sõjakusest. Need polnud tühjad ähvardused: väidetavalt tellis ta haigevoodist 5000 automaatrelva ja 1500 kuulipildujat, et relvastada ametiühingutesse kuuluvaid töölisi. Sellest piisanuks presidendi liitlaste leeride lõhestamiseks. Argentinat ähvardas kodusõda.

„Ära nuta mu pärast, Argentina,“ laulis jumaldatud esileedi Evita Perón Andrew Lloyd Webberi kuulsas muusikalis „Evita“ (1978), mille ekraniseeringu nimiosas hiilgas poptäht Madonna. Argentina presidendi Juan Peróni abikaasa Eva ehk Evita oli hinge heites vaid 33aastane. Tema surm 26. juulil 1952 lõi kogu riigi leinast tummaks. Meeleheitel argentiinlased voorisid oma lemmikule viimset pilku heitma. Tööministeeriumis välja pandud kirst tuli 13 päeva pärast ära viia, sest leinajad kippusid palsameeritud kadunukesele peale viskuma. Tema matustel käis säärane tunglemine, et kaheksa inimest muljuti rahvamassis surnuks ja üle 2000 viidi 24 tunni jooksul vigastatuna haiglasse.

1919. aastal maal puruvaesuses sündinud María Eva Duarte oli vaid 15, kui ta koos ühe noore muusikuga Argentina pealinna Buenos Airesesse putkas. Armusuhe lõppes peaaegu sama kiiresti, kui oli alanud. Ent näitlejakarjäärist ja ilusast elust unelev tüdruk jäi pealinna. Järgnesid esimesed lava- ja raadiorollid. Oma mustad juuksed värvis ta töö saamiseks blondiks.

Edasi lugemiseks: