Vene kuritegeliku allilma tippu tõusnud Aslan Usojanil (pisipildil) õnnestus rivaalide veristest plaanidest hoiduda tänu kasulikele sidemetele, altkäemaksudele ja ka käputäiele õnnele.

Foto: Kollaaž (Vida Press, Wikimedia Commons)
Maailm
27. juuli 2022, 18:18

VANAKE HASSAN: grusiinist maffiaboss tõusis probleemide kiuste Venemaa vägivaldse allilma etteotsa

Möödunud sajandi viimastel kümnenditel kerkis Nõukogude Liidu ja Venemaa allilmas üheks mõjukamaks tegelaseks Gruusiast pärit Aslan Usojan ehk Vanake Hassan. Ehkki kurikuulus maffiaboss ei järginud alati toonast kriminaalset sfääri juhtinud „varaste koodeksit“, peetakse teda üheks olulisemaks „seaduslikuks vargaks“, kes hoidis organiseeritud kuritegevust kontrolli all. Märkimisväärsele mõjuvõimule vaatamata varjutasid tema elu korduvad vangistused, atentaadid ja jõugusõjad.

Juba aastaid pole Venemaa allilmas enam kohta seaduslikeks varasteks nimetatud kuritegelikel autoriteetidel, keda võib mööndustega nimetada ka vene ristiisadeks. Nüüd valitsevad idanaabrite kriminaalseid ringkondi lihvitud välimusega ärimehed, kes seovad illegaalset tegevust seaduslikuga ning kelle ambitsioonid on pigem rahvusvahelised. Sellistest meestest erines pika ja viljaka kuritegeliku karjääriga grusiin Aslan Usojan, kelle tapmisega lõppes Venemaa allilmas märgiline ajastu, mida saatsid metsik vägivald ja karm organiseeritus.

Edasi lugemiseks: