EESTI „VABASTAJAD“: Nõukogude Liidu ajal jõudsid Vene tankid Eesti linnadesse tavaliselt mõnel Suure Isamaasõja ümmargusel juubelil.

Foto: Kollaaž
Eesti uudised
5. august 2022, 07:14

VIDEO JA FOTOD | Mis on saanud Eesti viiest punatankist? Vaata, kus on tank sõidukorras, kus purustatud, kus aga pruutpaaride lemmik (14)

Kas Narva punatank ikka peaks jätkuvalt omal kohal troonima, toru suunatud Tallinna poole? Venemaa verise sõjakäigu ajal Ukrainasse tõuseb aina teravamaks küsimus, ehk tuleks viia tank Narva jõe kaldalt mõnda rahumeelsemasse kohta, näiteks muuseumi. Vaata, mis on saanud Eesti ülejäänud tank-monumentidest: millega saab kasvõi kohe sõitma hakata, mis on aga pihuks ja põrmuks purustatud.

Kui ülejäänud Eestisse üles seatud punatankid on kaotanud oma monumentaalse tähtsuse ja minema viidud, siis Narva tank-monument on ainsana alles. See pärineb aegadest, kui 1970–1980ndatel asetati tanke mälestusmärkidena Nõukogude Liidu linnade juurde. Eestis pandi punatankid välja Pärnusse (1969 a), Võrru (1979), Valka (1978), Narva (1969) ja Mäksa valda (1984).

Edasi lugemiseks: