Eesti

Lugu ilmus 2018. aasta märtsis ajakirjas Eesti Ajalugu.

PURJAKIL TEHTUD OTSUSED: Vintri rannas sai arutu käsu tõttu surma sadu Eesti laskurkorpuse mehi (9)

LISA KOMMENTAAR

Yuks7. juuli 2022, 21:22
Kiirotsing ütleb vadtuolulist bolševike kohta - pidavat oLema proletariaadi võim, kuid olevat ka juhikultus, vabaduse ja õiguste mahasurumine.
juku4. juuli 2022, 08:18
Kuna sõda hakkas lõppema siis võisid rahvusväeosad kujuneda punastele ohtlikuks.Tegemist oli kommunistide ettekavatsetud eestlaste hävitamisega.
mille või kelle nimel3. juuli 2022, 12:19
Eestis juhtuks sama kui praegu..
tere3. juuli 2022, 21:12
Gallas ütles ju, et NATO tuleb meid alles 6 kuu pärast vabastama. Kes vähegi saab peab riigist lahkuma.
Mis reetlikusest siin kirjutatakse?3. juuli 2022, 11:35
Kogu austuse juures autorile, on siiski täiesti tajutav tema liialt punane ajastutunnetus. Millele siin teksis viidata"Vaenlasele oli sellest reetlikult teada antud". Niimoodi võib kirjutada ikka puht punane inimene. Saaremaal oli 40.-ndate algusest ikkagi nõukogude sõduri maine nagu vene sõduril praegu Ukrainas, meie poolt vaadatuna ja seda absoluutselt mitte ilma põhjuseta. Oli see saksa ideoloogia, mis ta oli, aga saksa sõdur oli inimene. Nõukogede sõduriga ei saanud neid võrrelda, või kui siis, võrrelge praegust vene sõdurit saksa omaga, sama võrdluse kannatab välja. Juttu siis reetmisest?
ooberpolkovnik3. juuli 2022, 16:08
... see "reetlikus" on tõepoolest häiriv, haiseb KGB järele
tere3. juuli 2022, 21:14
Sinusugustele võis ju natsisõdur sõdur inimene olla. Kas toetad ka juutide ja poolakate tapmist ja koonduslaagreid?
to tere3. juuli 2022, 21:50
sel ajal ei teadnud inimene Saaremaal midagi koonduslaagritest ega juutide tapmisest, küll aga oli tal vahetu kokkupuude ühe või teisepoole sõduritega. See, et sakslased käisid taludest süüa ostmas või rahapuudusel pakkusid vahetuseks kasvõi suupilli ja jagasid lastele šokolaadi, aga nõukogude sõdur võttis mida kätte sai püssi ähvardusel, ei ole kellegi valikuline või soovmõtlemine vaid inimeste mällu talletunu. Ja nagu enamus nõukogude inimesi ei olnud kommunistid ei olnud ka enamik saksa sõdureid natsid.
e.4. juuli 2022, 10:15
Mind on ka ajaloo solkimine 'võitjate' poolt lõpuni ära tüüdanud. Mu vanavanemad puutusid kokku nii tblade kui saksa sõduritega ning kirjeldasid konkreetsete näidete varal nende käitumist. Vaid 3 lühikest Saksa okup. aastat al. 1940-st pole kajanud Eestis venekeelne räuskamine ja põlisrahva ähvardamine. Kusjuures saksa ja vene sõduri võrdluses tunnistas isegi üks siinne eesti keelt rääkiv ukrainlane, et tema Ukraina vanaema 2.MS kogemus venelaste/sakslastega oli samaväärne eestlaste kogemusega. Huvitav kokkusattumus!