Selle foto originaali alt leiab teksti: The Bonzo Band 12. veebruaril 1928. H. Kolk (klaver), J. Jakon (klarnet), K. Rimmel (tšello), Johannes Porisammul (capelle st viiul), V. Koval (bandžo), E. Tekkel (jazz-meister st trumm).Foto: ( A. Järvekülg)
Eesti
26. juuni 2022, 20:44

Juunis möödub Eesti tantsumuusika käilakuju surmast 75 aastat

„John Poril oli haruldaselt hea nina taipamaks, mis rahvale peale läheb.“

Eesti popmuusika või tantsumuusika üks esimesi ja ilmselt suurimaid käilakujusid oli John Pori, kodanikunimega Aleksei-Johannes Porisammul (peale nimede eestistamist 1937. aastal Juhan Porisammul), artistinimega John Pori. Kes ei teaks tänapäevalgi „Viljandi paadimeest“, „Postipoissi“ või „Õllepruulijat“, mille tema orkester kuulsaks tegi! Seejuures torkab silma, et ühena vähestest suutis ta võimude soosingus olla ja tulemuslikult tegutseda iga riigikorra ajal. 26. juunil möödub tema surmast 75 aastat.

Meie levimuusika tulevane käilakuju sündis 11. novembril 1906 Siberis, Altai krai pealinnas Barnaulis. Eestisse Mulgimaale tuli nende pere 1912. aastal peale isa õnnetut surma. Esimesed märgid temast kui muusikust leiame 12. veebruarist 1928, kui fotoaparaadi objektiivi ette on jäänud Viljandi maagümnaasiumi tantsuorkester The Bonzo Band Johannes Porisammuli juhatusel.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99