Kolme majakavahi saatust pole õnnestunud täielikult välja selgitada.

Foto: Kollaaž (Vida Press, 3 x Twitter.com/KrakenCove)
Maailm
13. juuni 2022, 18:33

FLANNANI SAARTE MÜSTEERIUM: kolme majakavahi kadumise põhjuseks on peetud nii tugevat tormi kui ka hullumisega kaasnenud vägivallaakti

1900. aasta detsembri keskpaigas möödus Šotimaale kuuluvatest Flannani saartest Atlandi ookeani ületanud aurik Archtor. Selle meeskond märkas, et sinna alles aasta eest püstitatud majakas ei tööta, millest teavitati sihtpunkti jõudes ka vastavaid ametnikke. Kulus päevi, enne kui asja saadeti kontrollima hoolduslaev Hesperus. Šotlased leidsid eest inimtühja tuletorni – kolm majakavahti olid kadunud kui tina tuhka.

Inimtühjadele Flannani saartele saabunud Hesperuse meeskonda üllatas juba asjaolu, et neile ei tulnud maabumisalale kedagi vastu. Samuti kummastasid neid maabumisalal vedelevad ja puutumatuna tundunud varustusekastid. Peasaarele astus esimesena ajutine asendusvaht Joseph Moore, kes naasis pärast põgusat ülevaatust maabumispaika ja esitas kapten James Harveyle sünge ülevaate. Moore'i sõnul oli uus majakas heas seisus, ent kolm seda valvama pidanud meest – James Ducat, Thomas Marshall ja Donald McArthur – teadmata kadunud.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99