Vladimir Tretjakov (pisipildil) mõistis pärast esimest veretööd, et tal on elus uus eesmärk – puhastada ühiskonnast plekk, milleks ta pidas alkoholi tarbinud naisi. Taustafoto on illustreeriv.

Foto: Kollaaž (Wikimedia Commons, Vida Press)
Maailm
8. juuni 2022, 12:33

„NEED, KES JOOVAD, POLE ELU VÄÄRT!“ Arhangelski Lihunik soovis puhastada nõukogude ühiskonda alkoholi tarbivatest naistest (1)

Kui 1960ndatel tarbis keskmine nõukogude inimene kuni neli liitrit puhast alkoholi aastas, jõudis see näitaja järgmisel kümnendil pea kahekordistuda. Kommunistlikud võimud hakkasid usinalt alkoholismi vastu võitlema, ent nad polnud ainsad. Arhangelski tänavatel korraldas 1970ndate lõpus omaenda „puhastusmissiooni“ Vladimir Tretjakov, kes jälestas joodikust emast säilinud mälestuste tõttu purjus naisi.

1978. aasta alguses hakkasid levima kuulujutud, et Valge mere ääres asuvas Arhangelski linnas on võtnud koha sisse võigas sarimõrvar. Räägiti, et ta müüb ohvrite ihu tavalise sea- või veiseliha nime all. Kohalikes elanikes paanikat tekitanud roimar nimetati peagi Arhangelski Lihunikuks. Ise nimetas julm mõrtsukas end Sanitariks, kelle südameasjaks oli kogu ühiskond alkoholikuradi kätte sattunud naistest puhastada.

Kahtlemata ajendasid Vladimir Tretjakovi kuritegelikule teele noorusaja läbielamised.

Edasi lugemiseks: