„Me saabusime paradiisi,“ meenutas Auschwitzi ja Dachau koonduslaagritest eluga pääsenud noormees. Lastel avanes võimalus käia iga päev suures järves ujumas, sõita rattaga, vaadata filme ja ka lihtsalt puhata.

Foto: Kollaaž (3 x Londoni Juudi Muuseum)
Maailm
2. juuni 2022, 18:26

WINDERMERE'I LAPSED: koonduslaagrite õudused üle elanud noored äratati Inglismaa maalilises maakohas taas ellu

Holokausti käigus tapsid natsid hinnanguliselt kuus miljonit juuti, kellest umbes veerand olid alaealised. Pääseda õnnestus vaid vähestel koonduslaagritesse ja getodesse paigutatud lastel. 1945. aasta hilissuvel – kui sõda Euroopa pinnal oli lõppenud – viisid britid mitusada sõjast räsitud last Loode-Inglismaale Windermere'i järve äärde rajatud kompleksi. See oli koht, kus lapsed said tunda end taas inimestena.

Mitu kuud pärast Euroopas paiknenud koonduslaagrite vabastamist hankis Suurbritannia peamine pagulasagentuur CBF kasutusõiguse kümnele Stirlingi pommituslennukile, mille õhuväed olid sõja lõppedes teenistusest kõrvaldanud. Organisatsiooni juudist juhi Leonardo Montefiore hinnangul ei teinud Briti valitsus piisavalt, et aidata holokausti õudustes kannatanud lapsi. Temas tekitas jätkuvalt ängi koonduslaagritest vabastatud inimeste olukord – kummituslikku vaatepilti oli ta näinud kevadel Pariisis. „Inimesed, keda ma seal nägin, olid otsekui kõndivad koolnud. Ma ei unusta kunagi seda, millist mõju nad mulle avaldasid,“ sõnas Montefiore.

Edasi lugemiseks: