Heinrich Himmleri kivist südant üritas eakama abikaasa kõrval soojendada ka mitu armukest. Siiski oli tütar Gudrun – keda Himmler hellitavalt nukukeseks nimetas – just see inimene, kellest julm nats enim hoolis.

Foto: Kollaaž (2 x Vida Press, 2 x Wikimedia Commons)
Maailm
28. mai 2022, 09:27

HEINRICH HIMMLER: kehva tervisega kitupunnist ja agronoomiharidusega kanakasvatajast sai Hitleri timukana tuntud kardetuim nats

Kui kedagi võib nimetada Adolf Hitlerist kohutavamaks natsiks, siis on selleks külmavereline Heinrich Himmler. Sakslane, keda Hitler nimetas „lojaalseks Heinrichiks“ osutus fanaatiliseks julmuriks, kes viis ellu füüreri verisemaid soove. Siiski ei sündinud ka tema natsiks, vaid kujunes selleks järk-järgult. Milline oli ühe mõjuvõimsama natsi lapsepõlv, kes olid tema abikaasa ja armukesed ning millega tegeles ta enne II maailmasõda?

Kurikuulus Heinrich Himmler oli natsionaalsotsialistide seas mõneti kummaline kuju – kiitsakas, tumedapäine ja prille kandnud mees polnud kindlasti klassikaline näide aaria rassi esindajast, kaugel sellest. Lisaks huvitus pealtnäha kiretu ametnikuna kirjeldatud mees müstikast, loomakasvatamisest ja aiandusest. Ent sellele vaatamata oli Himmleri näol tegemist mehega, kes muutis SSi (Schutzstaffel) üksikutest kraaklejatest võimsaks Hitleri eraarmeeks ning kes vastutas sisuliselt kogu holokausti elluviimise eest. Verisele teele viinud mõjutusi sai ta juba lapsena oma karmilt isalt.

Edasi lugemiseks: