Sisuturundus
27. mai 2022, 11:18

Näitleja Adeele Jaago prillidest vabanemisest: „Oleks pidanud seda varem tegema!“

Näitleja, lavastaja ja laulja Adeele Jaago unistas prillidest vabanemisest juba aastaid. Viimaks võttis ta julguse kokku ja seadis sammud Flow 2.0 laserprotseduurile KSA Silmakeskusesse. Adeele algne ettekujutus laserprotseduurist oli väga erinev reaalsusest. Ka taastumine ja tema „uus“ nägemine on teda pidevalt üllatanud. Loe lähemalt, milline on olnud tema kogemus prillidest vabanemisega!

Lühinägelikkus tekitas piinlikke hetki ja keskendumisraskuseid

Adeele kandis prille puberteedieast alates ja kuigi need ei olnud suure miinusega, tuli tal nägemisest tingitud kentsakaid juhtumisi pidevalt ette. „Ükskord suvel pidime hea sõbrannaga tänaval kohtuma. Olin siis prillideta ja aimasin kaugelt, et ta tuleb minu suunas. Hakkasin suurest heameelest hüüdma, keksima ja käed laiali sõbranna poole jooksma. Mõned meetrid enne teda sain aga aru, et see ei ole üldsegi mu sõbranna. Otsustasin siis, et jätkan olukorra päästmiseks seda kummalist rõõmustamist ja jooksin võõrast vastutulijast mööda. Kui ta seljataha vaatas, siis ta nägi, et ma jooksin mitte kellegi suunas. Lõpuks nurgataha jõudes pidin piinlikkusest maa alla vajuma!”

Ka laval olles tekitas udune nägemine ebakindlust. Pikalt teatris töötades on ta lühinägelikkuse tõttu erinevaid raskusi kogenud. „Olen justkui läbi udu oma kaasnäitlejat jälginud ja pimedas lava taga koperdanud. Harvad ei olnud ka juhud, kui läätsed silmas paigast nihkusid ja sellega ebameeldivate olukordade loetelu ei piirdu…” Adeele meenutab, et on olnud laval ka olukorras, kus partner vaatas teda kaugelt ja ta pidi silmi kissitama, sest ei näinud piisavalt hästi. „Minu jaoks oli prillideta või läätsedeta laval olemine suur probleem. Kui kõik oli hägune, tekkisid mul keskendumisraskused ja see oli väga ebameeldiv tunne.“

Ootus ja reaalsus laserprotseduuri päeval

Adeele valis protseduuriks KSA Silmakeskuse, sest kliinikul on pikaaegne kogemus ja rohkelt soovitajaid. „Mul on mitmeid häid sõpru ja kolleege, kes on õnnelikult KSAs operatsiooni läbinud. Nende kogemustest kuuldes sain ma oma (pseudo)hirmudest üle ja otsustasin teha endale seni suurima kingituse – selge ja terava nägemise.”

Laserprotseduuri päevaks ettevalmistas Adeele end põhjalikult. Ekslikult arvas ta, et protseduur kestab pikalt ja planeeris oma käiku Tallinnasse varuga. „Ma olin juba tund aega pärast protseduuri vaba. Naersin siis enda üle ja tegin kliinikus aega parajaks. KSA armas personal oli minuga kannatlik ja viivitas takso kutsumisega, mis nii mugavalt teenuse juurde käib. Istusin seal päikeseprillid ees ja rüüpasin smuutit. Oma lemmikud podcastid olin selleks ajaks juba välja valinud ja kuulasin siis ajaviiteks ka neid.”

Adeele algse ettekujutusega ei läinud laserprotseduuri päev üldse kokku. Ta arvas, et peab kuskil ruumis pikalt taastumist kannatama kuniks teda taksosse talutatakse. „Tegelikult olin õhtuks tagasi Viljandi kodus ja sõit sinna ei olnud üldsegi midagi rasket. Sel hetkel oli minu nägemisulatus küll väiksem, aga tulin kõigega toime ja jõudsin enne und veel lastega peitust mängida.”

Ebakindlad hetked laval ja koduses elus on minevik

Pärast aastaid kaalumist ja sellele järgnenud lihtsat laseroperatsiooni on Adeelel vahel endiselt raske uskuda, et ta nüüd päriselt nii hästi näeb. „Mul on siiani mõnikord tunne, et mul on läätsed silmades, aga tegelikult ju ei ole! Lavastan hetkel suvelavastust „Richard ja Anna„, mis esietendub juuni lõpus Raplamaal Ohukotsu küünis. Juba esimestes proovides sain aru, et vau, ma näen näitlejate nägusid ja detaile laval! Ma ei pea näidendi teksti lugedes enam prille pealaele lükkama nii nagu varasemalt, kui juuksed jäid neisse kinni ja ma tõmbasin neid sealt koos karvadega ära. Ma ei pea kaasas kandma kahte erinevat prillitoosi - ühes miinusprillid ja teises miinusega päikeseprillid. Nüüd panen vaid KSAst saadud 0-klaasidega polaroidid ette ja valmis!“

Ka oma väikeste lastega toimetamise on prillidest vabanemine lihtsamaks muutnud. „Ma ei tea miks ma seda võimalust nii kaua edasi lükkasin. Nüüdseks olen kogenud, et väikelastega on elu kordades mugavam kui prillid kogu aeg sõna otseses mõttes ette ei jää. Lisaks pole ohtu, et keegi need mänguhoos katki astuda võiks.”

Uued avastused igas päevas

Uut avastab Adeele tänu korras nägemisele nüüd igas päevas. Tema taastumine laseroperatsioonist läks kiirelt ja kenasti ning ta imestab ikka ja jälle, kuidas saab nägemine iga päevaga veel teravamaks minna. „Mul on tekkinud täitsa hasart oma nägemisulatust proovile panna. Näiteks ühel päeval nägin kauguses järve peal kalameest ja ta ei olnud lihtsalt hägune must täpp nagu enne protseduuri, vaid ma nägin täiesti selgelt, kuidas ta kummardas ja võttis midagi üles. Kui ma nägin seda olukorda nii detailselt, siis huvitav, kui kaugele ma veel homme, ülehomme ja kuu aja pärast näen?! Kahtlustan, et näen varsti eemalt isegi seda, mis värvi lanti kalamees kasutab!”

Suvele mõeldes unistab Adeele Saaremaast. „Kõlab ehk uskumatult, aga lausa operatsiooni ajal rääkisime kirurgiga päritolust ja selgus, et me mõlemad oleme saarlased. Tahaksin minna näiteks Mändjala randa ja oma uue nägemisega merd kogeda. Olen kindel, et avastan sealt enda jaoks nii mõndagi uut.” Tema ideaalse suve juurde kuuluvad kindlasti ka SUP ehk aerulaua sõit ja sulgpall ning neid tegevusi on suurepärase nägemisega veelgi nauditavam teha. „Sulgpallis näen ma nüüd, kui kiiresti pall minu suunas lendab! Tulevikuks on mul aga veel nii mõnigi unistus – joosta poolmaraton, vallutada mõni mägi – ja need lausa vajavad head nägemist!"

Kui unistad samuti prillivabast suvest, siis esimese sammuna tule Flow 2.0 silmauuringule ja saa teada, kas Sa oled miinusprillidest vabanemiseks sobilik! Registreeri silmauuringule superhinnaga 25€ (tavahind 59€) SIIN