Mala ja Edek üritasid kohtuda igal ettejuhtuval võimalusel – eelkõige öösiti laagri selles osas, kus päevasel ajal tegi õõvastavaid eksperimente kurikuulus laagriarst Josef Mengele.

Foto: Kollaaž ( 3x Vida Press)
Maailm
12. mai 2022, 18:22

AUSCHWITZI ROMEO JA JULIA: koonduslaagrist hulljulge põgenemise korraldanud noore armastajapaari saatus osutus traagiliseks

Auschwitzi koonduslaagri muserdavates oludes leidsid teineteist kaks noort kinnipeetavat: juuditar Mala ja poolakas Edek. Väidetavalt oli tegemist armastusega esimesest silmapilgust. Koos võtsid „Auschwitzi Romeoks ja Juliaks“ ristitud noored ette hulljulge põgenemise, mis esmapilgul ka õnnestus. Ent kuna üks neist õnnetu juhuse tahtel taas kinni peeti, otsustas ka teine lasta end vabatahtlikult vahistada – nad olid teineteisele lubanud, et jäävad igavesti kokku.

Poolakas ja temast viis aastat eakam juuditar kohtusid 1943. aasta lõpus, kui noormees tööülesannetega Birkenausse (1941. aasta sügisel pealaagri kõrval avatud laagriossa) lähetati. Lähedus pakkus neile mõlemale rasketes oludes omamoodi meelerahu ning sütitas mõlemas taas elutahte. Viimane oli koonduslaagri masendavates oludes äärmiselt oluline. Edek ja Mala üritasid kohtuda igal ettejuhtuval võimalusel – eelkõige öösiti ja salaja laagri selles osas, kus tegutses päevasel ajal õõvastavate eksperimentidega kurikuulsa maine omandanud natsist laagriarst Josef Mengele.

Paari romansist teadis peaaegu kogu laager, mistõttu kutsuti paari William Shakespeare'i tegelaskujude järgi „Romeoks ja Juliaks“. Ent sarnaselt Romeole ja Juliale oli traagiline lõpp ka Edekul ja Malal.

„Mina suren kangelannana, ent sina koerana!“ Nii kõlasid esimese naisena Auschwitzist põgenenud juuditari Mala Zimetbaumi viimased sõnad.

Edasi lugemiseks: