SÕDA NAPALMPOMMIGA: Pealetungile asuvad USA merejalaväelased jälgivad 1950. aastal, kuidas neile teed tegev ründelennuk Chance-Vought F4U Corsair heidab hävitavaid pomme põhjakoeralaste kaevikutele.Foto: akg-images / Scanpix
Eesti
6. mai 2022, 17:45

RELVAVENNAD: Eesti mehed võitlesid Korea sõjas ameeriklaste kõrval

Hiina snaiper tulistas mulle kuuli pähe. Hetkeks kadus mõistus, veri voolas üle silmade, aga püüdsin tagasi oma meeste juurde roomata. Täpsuslaskur jälgis mind edasi ja tulistas naudinguga algul jalga ning siis kätte. Jõud kadus, jäin lamama ja mõtlesin: nüüd voolan siin lumehanges verest tühjaks. Pigistasin hambad risti ja püüdsin vastu pidada, kuni hämardub. Oleksin sinna hange külmunud, aga pimedaga tulid võitluskaaslased appi ja lohistasid mind omade juurde, rääkis Guido Kajando, esimene eestlasest haavatu Korea sõjas, 1951. aasta algul.

Kõrgekasvuline 20aastane noormees, Eesti armee kapteni poeg Viljandist, oli toodud ravile ühte New Yorgi sõjaväelaatsaretti. Tuli vahetevahel ‒ pea kinni seotud, jalg kipsis ja käsi sidemega kaelas ‒ Eesti Majja tuttavatega juttu rääkima ja seal pääseski Vaba Eesti Sõna temaga rääkima.

Edasi lugemiseks: