Hermine Braunsteiner (pisipildil) sirgus usklikus perekonnas ning soovis saada meditsiiniõeks. Temast sai hoopis koondus- ja surmalaagrite halastamatu naisvalvur. Taustal Majdaneki laagrikompleksis asunud krematoorium.

Foto: Kollaaž (2 x Vida Press)
Maailm
24. juuni 2022, 16:30

Artikkel ilmus algselt 06. mail.

„TEGIN LIHTSALT OMA TÖÖD!“ Trampivaks Märaks nimetatud natsist naisvalvur tekitas oma raskete ratsasaabastega vangide seas surmahirmu (4)

„Mu naine ei teeks kärbselegi liiga. Siin ilma peal pole korralikumat inimest.“ Nii positiivselt kirjeldas kunagist Rüvensbrücki ja Majdaneki koonduslaagrite naisvalvurit Hermine Braunsteinerit tolle ameeriklasest abikaasa. Kunagised vangid meenutasid „Trampiva Märana“ tuntud blondi austerlannat hoopis teisiti – sadistliku natsina, kes võis oma raskete ratsasaabastega ohvreid surnuks tallata ning lapsi külmaverelise rahuga gaasikambritesse saata. Braunsteiner oleks suuremast karistusest pääsenud, kui juudist natsikütt poleks USAsse pagenud naist mitukümmend aastat pärast sõda leidnud.

„Laagri kohutavaim koletis.“ Niimoodi iseloomustas Braunsteinerilt 25 piitsahoopi teeninud naine aastaid hiljem kohtus. „Lamasin oma asemel – pooleldi surnult ja veritsevana. Ma kartsin, et kui ma ei suuda järgmisel päeval tööd teha, saadab ta mu gaasikambrisse.“

„Valvur Braunsteiner lähenes meile koeraga ja sundis meid piitsaga ähvardades jooksma. Ta peksis meid sellega. Tema karjeid „Kiiremini! Kiiremini!“ oli kuulda üle kogu laagri. Ta kasutas piitsa ja ässitas koera vangide sekka.“ Selliste sõnadega meenutas hirmutavat vangivalvuriga seotud verist vahejuhtumit.

Braunsteiner saavutas surmalaagris kõhedusttekitava maine. Kuulduste kohaselt olid vangid soovinud temaga kohtumist iga hinna eest vältida. Selgus, et naine oli oma maine vääriline. Kõik kinnipeetavad, kes temasse soovitud austusega ei suhtunud, said julmalt peksa.

Hüüdnime „Trampiv Mära“ sai toona 23aastane valvur ühe eriti julma vahejuhtumi tõttu.

Edasi lugemiseks: