Natsid põletasid Varssavi geto sisuliselt maani maha. Ellujäänud juudid viidi surmalaagritesse.

Foto: Kollaaž (4 x Wikimedia Commons)
Maailm
19. aprill 2023, 18:41

19. aprillil 2023 möödub 80 aastat Varssavi geto ülestõusu algusest.

LOOTUSETU VASTUHAKK: Varssavi geto ülestõusu inspireeris juutide soov valida ise suremiseks aeg ja koht, mitte lasta seda teha natsidel

19. aprillil 1943 puhkes kurikuulsas Varssavi getos juutide ülestõus, mida peetakse omataoliste seas II maailmasõja suurimaks. Tolleks ajaks oli sõjaedu juba natside kahjuks pöördunud, sest vaid kaks kuud varem olid nad pidanud tunnistama Stalingradi all kaotust. Sellele vaatamata oli Poola pealinn Varssavi veel kindlalt sakslaste kontrolli all. Neile valmistasid aga muret kohaliku geto juutidest „elanikud“, kes olid viimaks otsustanud, et ei lase end vastu hakkamata surmalaagritesse viia.

Varssavis asunud II maailmasõja suurim geto alustas tegevust 1940. aasta sügisel. Natsid käskisid kõigil Varssavis ja selle ümbruses elanud juutidel koguneda linnaossa, mis ümbritseti 18 km pikkuse müüri ja okastraadist tõketega. Kõik seal eelnevalt elanud poolakad pidid seevastu leidma endale elukoha mujal. Getosse kolimine oli enamike juutide jaoks hirmutav kogemus. „Meid lahutati ja eraldati ülejäänud maailmast täielikult, meid tõrjuti välja inimühiskonnast,“ tõdes üks toona getosse heidetud juutidest.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99