Foto: AP/AFP/EPA/Scanpix
Maailm
16. aprill 2022, 20:01

BLOGI | LAHING MARIUPOLI ÜLE: Vene väed sulgevad linna alates esmaspäevast täielikult, Ukraina võitlejad, kes keelduvad alistumast, likvideeritakse. Zelenskõi: see lõpetaks kõnelused Venemaaga

Käes on 52. sõjapäev. Vene väed jätkavad Mariupoli pommitamist ja Harkivi linna osalist piiramist.

Põhisündmused:

  • Ukraina võitlejad, kes jäävad Mariupolisse ja keelduvad alistumast, likvideeritakse, teatas Venemaa toetatud Donetski Rahvavabariigi juht. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles, et Ukraina võitlejate likvideerimine Mariupolis lõpetab kõnelused Venemaaga.

  • Vene väed kavatsevad alates 18. aprillist keelata inimestel Mariupolist lahkumise või sinna sisenemise.

  • Venemaa kaitseministeerium avaldas pildid, millel on nende sõnul ristleja Moskva meeskond – see on esimene kord, kui laevalt on pärast selle uppumist nähtud laeva meeskonnaliikmeid.

  • Venemaa väidab, et kukutas Odessa piirkonnas alla Ukraina transpordilennuki, mis kandis relvi. Ukraina transpordilennukeid seal ei lenda, küll aga lendas seal lennukeid Türgist Poola.

  • Venemaa okupatsioonivõimud mobiliseerivad Ukraina-vastasesse sõtta 16aastaseid okupeeritud Donetski ja Luganski oblasti teismelisi. Üks mobiliseeritud lastest on lahingus juba hukkunud, ütles parlamendi inimõiguste volinik Liudmila Denisova.

  • Ukraina väed tapsid Venemaa kaheksanda armee ülema asetäitja kindralmajor Vladimir Frolovi, teatab Venemaa riiklik meedia. Frolov on seitsmes või kaheksas Venemaa kindral, kes hukkus Ukrainas.

  • Valgevene teatas, et ei luba EL-is registreeritud veoautosid oma territooriumile. Teateid on 80-kilomeetrisest veoautode rivist Poola-Valgevene piiril.

  • „Kui Venemaad juhiks naine, ei oleks Ukrainas sõda,“ väitis Briti ajalehele The Times peaminister Kaja Kallas. Kui ajakirjanik uuris Kallaselt, miks elavad eestlased venelastest märksa paremini, põhjendas ta seda Venemaal lokkava korruptsiooniga.

  • Venemaa kehtestas Suurbritannia peaministrile Boris Johnsonile sissesõidukeelu. Lisaks kehtestati sama meede eelmisele peaministrile Theresa Mayle, Šotimaa juhile Nicola Sturgeonile ning Inglismaa, Walesi ja Põhja-Iirimaa peaprokuröridele.

  • Reutersi teatel kukkus Venemaa õli- ja gaasitootmine 2020. aasta juuli tasemele.

  • Prantsusmaa saatkond Ukrainas kolis Lvivist tagasi Kiievisse.

  • Ukraina väed tabasid Vene mereväe laeva Moskva. See oli seesama laev, millele ütlesid Maosaare kaitsjad kuulsaks saanud „Idi nah*i!“. „Laev Moskva läks täna täpselt sinna, kuhu meie piirivalve nad Maosaarel saatis!“ sõnas Odessa piirkondliku sõjaväevalitsuse juht Maksim Matšenko.

45. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 46. sõjapäeva blogi asub SIIN. 47. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 48. sõjapäeva blogi asub SIIN. 49. päeva sõjablogi on SIIN. 50. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 51. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT.

23:37

Kiievi demineerimine.

23:32

„Igaühel Ukrainas on õigus oma eluasemele, oma kodule või oma korterile. Kõik, kelle kodu sissetungijad hävitasid. Kõik meie inimesed väärivad elamist kaasaegses keskkonnas. Ma ei kahtle absoluutselt, et meil õnnestub mitte ainult taastada hävitatud kodud, vaid ka taastada õiglus nendele, kelle eluasemeõigust on rikutud,“ ütleb Zelenskõi rahva poole pöördudes.

22:51

Kiievi linnapea Vitali Klitško edastas viimastel nädalatel linnast põgenenud ukrainlastele sõnumi – praegu pole õige aeg mõelda oma kodudesse naasmisele, vahendab BBC.

Mõned elanikud on viimastel päevadel pärast kahenädalast suhteliselt rahulikku aega pealinnas koduteele asunud, kuid Klitško märkis, et Darnõtski linnaosas toimus üleöö rünnak, ka reedel ründas Venemaa tehast, mis tootis laevavastaseid tiibrakette Neptune, neidsamu, mis tabasid Venemaa sõjalaeva Moskva.

Endine raskekaalu poksi maailmameister Klitško ütles, et elanikud peaksid olema ettevaatlikud edasiste rünnakute ja ka maamiinide ohu suhtes linna põhjaosas. Ta lisas oma ametlikus Telegrami kanalis: „Need kiievlased, kes lahkusid varem ja kavatsevad juba pealinna naasta, palun teil sellest hoiduda ja jääda turvalisematesse kohtadesse.“

22:30

Ukraina asepeaminister Irina Vereštšuk ütles laupäeval, et Lõuna- ja Ida-Ukraina lahingutest mõjutatud piirkondadest on praeguseks evakueeritud 1449 inimest, vahendab CNN.

Vereštšuk ütles, et vaid 170 inimesel õnnestus laupäeval Mariupolist oma transpordivahenditega Zaporižžjasse põgeneda. Veel 1211 Polohi, Vasõlivka, Berdianski ja Melitopoli elanikku suundusid ohutult Zaporižžjasse.

Vaatamata pidevatele mürsutulele evakueeriti Luganski oblastis Severodonetski, Rubižne ja Kreminna linnadest 68 inimest, ütles Vereštšuk. Ta lisas, et tugeva ja pideva lahingu tõttu oli inimeste evakueerimine Lüsõtšanskist täielikult häiritud.

22:22

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi vestles laupäeval Rootsi peaministri Magdalena Anderssoniga. „Ma kirjeldasin kriitilist olukorda Mariupolis. Arutasime kaitsetoetust Ukrainale ja Venemaa-vastaste sanktsioonide karmistamist,“ seisis Zelenskõi avalduses.

Zelenskõi tänas Anderssoni Ukraina Euroopa Liidu liikmelisuse toetamise eest. „Rootsi ja EL töötavad järeleandmatult selle nimel, et toetada Ukrainat, kehtestada Venemaale täiendavaid sanktsioone ja tagada vastutus sõjakuritegude eest,“ ütles Andersson avalduses.

22:08

Ukraina väed tapsid Venemaa kaheksanda armee ülema asetäitja kindralmajor Vladimir Frolovi, teatab Venemaa riiklik meedia. Frolov on seitsmes või kaheksas Venemaa kindral, kes hukkus Ukrainas. Ukraina väed väidavad, et on tapnud ka Andrei Mordvitševi, kuid hiljutised videotõendid on selle ümber lükanud.

Lääne ametnikud usuvad, et Venemaa on kaotanud Ukrainas ebaproportsionaalselt palju kindraleid – tõenäoliselt rohkem kui kõigi teiste kaasaegsete sõjavägede hulgas pärast Teist maailmasõda –, kuna neil on suutmatus edastada rindele korraldusi, sundides lipuohvitsere seda ise tegema.

Lääne ametnike sõnul oli Venemaal eelmisel kuul Ukrainas lahinguväljal 20 kindralit.

21:48

President Zelenskõi jagas täna medaleid Ukraina kangelastele.

21:46

Venemaa tiibrakettide uued ohvrid Harkivis.

21:43

Venemaa okupatsioonivõimud mobiliseerivad Ukraina-vastasesse sõtta 16aastaseid okupeeritud Donetski ja Luganski oblasti teismelisi. Üks mobiliseeritud lastest on lahingus juba hukkunud, ütles parlamendi inimõiguste volinik Liudmila Denisova.

21:10

Venemaa väidab, et kukutas Odessa piirkonnas alla Ukraina transpordilennuki, mis kandis relvi. Ukraina transpordilennukeid seal ei lenda, küll aga lendas seal lennukeid Türgist Poola.

21:02

Täna pommitamise tagajärjed Harkivis.

20:56

Venemaa kaitseministeerium avaldas pildid, millel on nende sõnul ristleja Moskva meeskond – see on esimene kord, kui laevalt on pärast selle uppumist nähtud laeva meeskonnaliikmeid, vahendab BBC.

Krimmi sadamalinnas Sevastopolis nähti paraadil suurt seltskonda meremehi, kus neid kontrollis Vene mereväe ülemjuhataja admiral Nikolai Jevmenov. Ministeerium tsiteeris admiral Jevmenovi, kes ütles, et ohvitserid ja meeskond „jätkavad oma teenistust“.

Ukraina vaatleja kommenteerib Twitteris: „Venemaa meedia avaldas video Moskva ellujääjatest. Ma loetlen 51 meest. Niisiis, umbes 430 surnut?“

Neljapäeva hilisõhtul teatas Venemaa, et Musta mere laevastiku lipulaev Moskva uppus tormisel merel pärast plahvatava laskemoona põhjustatud tulekahju. Ukraina teatas aga, et nemad uputasid laeva kahe Neptuni raketiga.

Laeva kaotust on kirjeldatud kui tohutut lööki Venemaa moraalile.

Kuigi Venemaa teatas toona, et laeva meeskond viidi Sevastopoli, on see esimene kord, kui näidati tõendeid mõne meremehe ellujäämise kohta.

Venemaa ei ole teatanud ühestki tulekahjus või uppumises hukkunud meremehest. Reutersi tsiteeritud USA ametnik ütles aga, et Washingtoni arvates on hukkunuid. Ukraina väitel hukkus laeva kapten Anton Kuprin.

20:25

70 protsenti Severodonetskist, Ukraina kontrolli all oleva Luganski oblasti halduskeskusest, on varemetes. Vaid 20 000 inimest 130 000-st, kes elasid linnas enne Venemaa rünnakut 2022. aasta veebruaris, pole linnast lahkunud.

20:17

Alicantes ühes Hispaania baaris ründasid kolm vene turisti baarmeni, kes tervitas neid sõnadega „Au Ukrainale!“, ja peksid teda selle eest rängalt.

20:14

Patron on väike Jack Russell, kellele meeldib juust ja kõhu paitamine. Ukraina hädaabiteenistuste palgal nuusib ta välja Vene vägede poolt maha jäetud lõhkekehi. Seni on see neljajalgne sõdalane aidanud sadu lõhkekehi leida.

20:03

Venemaa hoiatab Tšehhit Ukrainale relvade tarnimise eest, Praha aga ei reageeri väljapressimisele.

Venemaa väitis, et Tšehhi Vabariik ei tohi ilma Venemaa loata anda Ukrainale Nõukogude Liidus toodetud relvi. Tšehhi kaitseminister ei teinud nendest ähvardustest välja.

20:00

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles, et Ukraina võitlejate likvideerimine Mariupolis lõpetab kõnelused Venemaaga, vahendab BBC.

„Mariupolist võib saada nagu 10 Borodjankat. Ma tahan öelda, et meie sõjaväelaste, meie meeste, kõrvaldamine lõpetab kõik läbirääkimised.“ Borodjankas on paljud inimesed on rusude alla jäänud. Zelenskõi ütles, et Ukraina ei kauple ei oma territooriumi ega inimestega, lisades: „Mida rohkem selliseid kohti nagu Borodjanka on, seda raskem (läbirääkimistel) on.“

19:28

Vangi võetud Ukraina venemeelse opositsiooniliidri Viktor Medvedtšuki naine kutsus Ühendkuningriigi peaministrit Boris Johnsonit aitama korraldada vahetust tema abikaasa ja Venemaa vangi langenud Ukraina sõjaväelastega liitunud Briti kodanike vahel, vahendab BBC.

„Härra peaminister, teil on president Zelenskõile suur mõju,“ ütles Oksana Martšenko YouTube'is peetud pöördumises. „Kui te ei ole oma vangide saatuse suhtes ükskõikne, aidake nende perekondadel ja sõpradel [neid] tagasi tuua, aidake mul Viktor tagasi tuua.“

Ukraina julgeolekuagendid võtsid Medvedtšuki teisipäeval kinni, kui ta ilmselt üritas Venemaale põgeneda. Ta oli olnud riigireetmises kahtlustatuna koduarestis, kuid ta põgenes veebruari lõpus Venemaa sissetungi ajal. Ta on jõukas ärimees, kellel on tihedad sidemed Vladimir Putiniga. Kreml on varem teatanud, et ei kaaluks teda vangide vahetuseks, kuna ta on „välispoliitik“.

18:46

Ukraina saab Euroopa Liidult relvi, kuid mitte neid, mida Ukraina palus, teatas Zelenskõi kantselei nõunik. Ta ütles, et relvade saabumine võtab liiga kaua aega. Hävituslennukid, keskmaa õhutõrje raketisüsteemid, suurtükivägi ja soomusmasinad on Ukraina kõige pakilisemad vajadused.

18:31

Ukraina võitlejad, kes jäävad Mariupolisse ja keelduvad alistumast, likvideeritakse, teatas Venemaa toetatud Donetski Rahvavabariigi (DPR) juht, vahendab BBC.

Vene liitlaste sõdurid on lähedal Mariupoli linna vallutamisele, kuid Ukraina väed seisavad arvatavasti vasturünnakule sadamapiirkonnast ja Azovstali tehasest – massiivsest raua- ja terasetehasest.

Ilmunud on videod Ukraina vägedest, kes tõotavad oma positsioone mitte loovutada. Sel nädalal teatas Moskva, et Mariupolis on alla andnud enam kui 1000 Ukraina merejalaväelast, kuid Ukraina eitas seda väidet.

DPR-i juht Denis Pušilin ütles Mariupoli ajakirjanikega vesteldes: „Need tavaarmee liikmed, nagu teie nähtud merejalaväelased, kes on valmis alistuma, on alla andnud. Kuigi natsionalistidel, st natsionalistlike pataljonide liikmetel, näib, ei ole kavatsust alla anda, seepärast tuleb nad kõrvaldada.“

Loe rohkem