PÕLETATUD MAA: Kiievi eeslinnades leiti sadade tsiviilelanike laibad, kelle tapsid Vene armee sõdurid. Asjatundjate sõnul on tegu tuttava mustriga.Foto: AP/Scanpix
Maailm
5. aprill 2022, 17:25

Ajaloolane David Vseviov Butša veretööst: mida pikemalt sõda kestab, seda enam Vene sõdurid metsistuvad (12)

Butšas toimunud tsiviilisikute tapmised, piinamine ja vägistamised pole sõjapidamise puhul sugugi erandlik nähtus. Mis aga veelgi hullem – Ukrainas toimuv võib muutuda üha räigemaks. Eriti siis, kui Venemaal ei õnnestu oma sõjalisi eesmärke täita. „Mida kauem sõda kestab, seda enam inimesed metsistuvad. Tõenäoliselt oli suurem osa julmusest Butšas ja mujal ellu viidud pärast taganemise käsku,“ lausub ajaloolane David Vseviov.

Butša veretöö on ajaloolase sõnul nähtus, mille loob mitu asjaolu. Ja nii on varemgi toimunud. „Sõja eesmärk on tegelikult sõjamehele inimlikust seisukohast arusaamatu. Ei ole mõistuspärane. Ta võib küll uskuda mingeid jutte, aga siit tuleneb emotsionaalne segadus, mis ajapikku kulmineerub. See on sõdade puhul alati nii olnud, erandeid pole. Mida kauem sõda kestab, seda enam inimesed metsistuvad.“ Ta usub, et suurem osa jubedustest leidis aset pärast seda, kui sõdurid said käsu taganeda. „Ehk lisaks mõjus ka frustratsioon: kui eesmärk on nagunii arusaamatu ja nüüd veel see, et Kiievi vallutamine ei realiseeru, siis muututakse veel metsikumaks,“ lausub Vseviov.

Kelle huvides siis selline tapmine ja vägistamine on?

Edasi lugemiseks: