Foto: AFP/ Reuters/ Scanpix
Maailm
2. aprill 2022, 19:50

BLOGI | Butšas sidusid venelased tsiviilisikutel käed selja taha, lasid kuuli pähe ja viskasid laibad tänavatele

Kätte on jõudnud sõja 38. päev. Reedel õnnestus Mariupolist lahkuda enam kui 3000 elanikul, ent täiemahulist evakuatsiooni taas ei toimunud.

Põhisündmused:

  • USA teatas, et saadab Ukrainale 300 miljoni dollari ulatuses sõjalist abi.

  • President Zelenskõi sõnul on sõjaline olukord riigi idaosas jätkuvalt keeruline. Ta teatas laupäeva varahommikul avaldatud videopöördumises, et Vene väed tõmbuvad „aeglaselt, aga märgatavalt“ riigi põhjaosast tagasi. Samas hoiatas Zelenskõi, et Kiievi lähedalt lahkuvad väed jätavad maha „täieliku hävingu“.

  • Venemaa hoiatas, et võtab sihikule kohe kõik ülitäpsed Briti relvasaadetised, kui need Ukrainasse sisenevad. Kremli kahjuks ei ole nende enda „kõrgtäppisrelvad“ kuigi täpsed.

  • Paavst Franciscus ütles, et kaalub reisi Ukraina pealinna.

  • Ukraina riigilipp heisati Tšernobõli tuumaelektrijaama kohale laupäeva hommikul kell 8.00 kohaliku aja järgi, kui töölised laulsid hümni ja tähistasid nädalaid tuumajaama okupeerinud Vene vägede lahkumist.

  • Enerhodari linnas ründasid vene väed täna Ukraina-meelseid protestijaid. Meeleavaldusel olid pered lastega. Venelased hakkasid neid tulistama. Ukraina inimõiguste ombudsman Ljudmila Denisova kinnitas, et viga sai neli inimest. Ta ütles Telegrami postituses, et nad said raskelt põletada. 

  • Mariupoli sünnitushaigla pommitamisest põgenenud rase neiu Marianna osutus üheks põgenikest, kes on evakueerimislepingut rikkudes küüditatud Venemaale. Seal pandi ta kaamera ette ja tal kästi öelda, et haiglale õhurünnakut ei toimunud.

  • Ukraina presidendi nõunik Oleksii Arestovitš ütles, et Ukraina idaosas, Mariupoli lähedal ja riigi lõunaosas on endiselt oodata raskeid lahinguid. „Ma arvan, et võtame tagasi Mariupoli, Ida-Ukraina ja lõuna,“ ütles ta. „Aga see ei saa kerge olema.“

  • Kiievi eeslinnas Butšas tapsid venelased inimesi, kellel olid käed selja taha seotud, ja jätsid surnukehad tee äärde. Uudisteagentuuri AFP ajakirjanikud, kes sisenesid esimeste Ukraina sõduritena Butša linna pärast Vene vägede taandumist, nägid ühe tee peal vähemalt 20 surnukeha.

  • Rahvusvaheline Punase Risti meeskond, kes lahkus Zaporižžjast laupäeva hommikul Mariupolisse, ei ole veel linna jõudnud.

Ukraina sõja esimese päeva blogi loe SIIT. Neljapäeva öösel toimunust saab lugeda SIIT. Ukraina sõja teise päeva blogi loe SIIT. Laupäeval ja ööl vastu pühapäeva toimunust loe SIIT. Sõja neljanda päeva blogi loe SIIT. Sõja viienda päeva blogi loe SIIT. Kuuenda päeva sündmused SIIT. Seitsmenda päeva blogi on SIIN. Kaheksanda päeva blogi on SIIN. Üheksanda päeva blogi saad lugeda SIIN. Kümnenda päeva blogi saad lugeda SIIN. Pühapäeval toimunu leiad SIIT ja esmaspäeva sündmused SIIT. Teisipäeva blogi saad lugeda SIIT. 14. sõjapäeva blogi saad lugeda SIIT. 15. sõjapäeva blogi loe SIIT. 16. päeva sõjablogi on SIIN. 17. päeva sõjablogi on SIIN. 18. sõjapäeva blogi on SIIN. 19. päeva sõjablogi on SIIN. 20. päeva sõjablogi loe SIIT. 21. päeva sõjablogi asub SIIN. 22. päeva sõjablogi loe SIIT. 23. päeva sõjablogi loe SIIT. 24. päeva sõjablogi loe SIIT. 25. päeva sõjablogi on SIIN. 26. sõjapäeva blogi loe SIIT. 27. sõjapäeva blogi on SIIN. 28. päeva sõjablogi asub SIIN. 29. päeva blogi asub SIIN. 30. päeva sõjablogi loe SIIT. 31. päeva sõjablogi loe SIIT. 32. päeva sõjablogi asub SIIN. 33. päeva sõjablogi loe SIIT. 34. päeva sõjablogi asub SIIN. 35. päeva sõjablogi loe SIIT. 36. päeva sõjablogi asub SIIN. 37. sõjapäeva blogi loe SIIT.

23:36

Leedu kinnitab, et on lõpetanud Venemaa gaasi importimise.

Leedu gaasi ülekandesüsteemi halduri andmetel oli laupäeval Leedu-Valgevene ühenduse kaudu Vene gaasi import Leetu 0 MWh.

23:25

USA kõrgete ametnike sõnul peaks USA aitama hõlbustada tankide üleandmist NATO liitlastelt Ukrainasse. Tankid on nõukogudeaegsed T-72 tankid, mille käsitlemise kogemus on Ukraina sõjaväelastel olemas. Need toimetatakse kohale „päevade, mitte nädalate jooksul“.

23:22

„Ma ei kujuta ette, kuidas ukrainlased suudavad nende olendite, asjade, või kuidas iganes neid kutsuda, läbi rääkida. Kindlasti ei ole neil mitte midagi pistmist inimlikkusega.“

23:07

Vabastatud territooriumilt leiavad Ukraina kaitsjad üha uusi näiteid Vene okupantide toime pandud julmuste kohta. Vene sõdurid piinasid meest, viskasid ta seejärel kaevu, sulgesid kaane ja jätsid ta surema.

23:05

Kiievist 20 km kaugusel kiirtee lähedal on näha hukkunud tsiviilisikuid. Teki all on 4-5 surnud alasti naist, keda Vene barbarid sealsamas teeservas põletada üritasid.

22:46

Kuberner: Vene väed ründasid Harkivi oblasti haiglat. Kuberneri Oleh Sõnehubovi sõnul tulistas Venemaa okupeeritud Balakliias haiglat. Ta lisas, et hoone on osaliselt hävinud ja 70 inimest vajavad viivitamatut evakueerimist.

22:28

15 Ukraina sõjaväelast, kes vabastati hiljuti sõjavangide vahetuse käigus, teatasid, et Vene vangistajad lasid neil pead paljaks raseerida, et neid alandada.

22:23

Ukraina moslemipataljon „Krimm“ leidis Kiievi oblastis Motõžõni lähedalt maha lastud tsiviilisikute surnukehi. Kaks naist ja neli meest, kellele oli kuul pähe lastud, mõnedel neist olid käed selja taha seotud. Esialgsetel andmetel on tegu 23. märtsil röövitud külavanema Olha Sukhenko perekonnaga.

22:22

Zelenskõi ja Putini kohtumine võib toimuda Türgis, ütles Zelenskõi erakonna „Rahvateener“ juht David Arakhamia. Lepingute mustandid on tema sõnul arutamiseks valmis.

22:04

„Fotod mõrvatud tsiviilisikutest Irpinist, Butšast jne meenutavad eestlastele 1941. aastat. Täpselt samamoodi mõrvasid tsiviilisikuid taganevad vene okupandid. Foto Tartust aastast 1941, mõrvati 199 vangi,“ säutsub Eerik Niiles Kross.

21:58

Ukraina asekaitseminister ütles, et riigi väed on vallutanud tagasi kogu Kiievi piirkonna. Hanna Malõar ütles laupäeval: „Kogu Kiievi piirkond on sissetungijate käest vabastatud.“

21:42

Kaadrid Butšast on kohutavad.

21:36

Ukraina naised vaidlevad Vene sõduritega okupeeritud Enerhodaris. Sõdurid nõudsid, et naised läheksid laiali, kuid nad vastasid, et nad on oma kodudes ja soovitasid venelastel lahkuda.

21:29

Ukraina asepeaministri Irina Vereštšuki sõnul evakueeriti laupäeval Ukrainas koridoride kaudu kokku 4217 tsiviilisikut, vahendab CNN.

Vereštšuk ütles Telegrami teel, et 1263 inimest Mariupolist ja Berdjanskist jõudsid Ukraina valitsuse kontrolli all olevasse Zaporižžja linna oma sõidukitega. Ka enam kui 300 Mariupoli elanikuga Berdianski linnast väljunud 10 bussist koosnev evakuatsioonikolonn oli teel Zaporižžjasse, ütles ta.

Evakueerimine jätkus ka Ukraina idaosas Luganski oblastis. Severodonetski, Rubižne, Lüsõtšanski, Kreminna, Popasna ja Nižne linnadest lahkus kokku 2650 inimest, ütles Vereštšuk. Vereštšuk ütles, et Zaporižžjast jõudis Berdianski linna 17 bussi. Pühapäeva hommikul jätkatakse Mariupoli elanike evakueerimist.

20:50

Rahvusvaheline Punase Risti meeskond, kes lahkus Zaporižžjast laupäeva hommikul Mariupolisse, ei ole veel linna jõudnud, ütles organisatsiooni pressiesindaja CNN-ile. Pressiesindaja ütles, et meeskond jääb tee peale ööd veetma ega ole veel linna jõudnud.

Reede õhtul teatas Punane Rist avalduses, et selle kolmest sõidukist ja üheksast töötajast koosnev meeskond ei pääsenud linna pärast seda, kui muutunud kokkulepped ja tingimused muutsid jätkamise võimatuks.

20:33

Ukraina traktoristid jälle hoos!

20:29

Valgevene võimud hoiatasid Bragini aleviku elanikke võimaliku radioaktiivsuse tõttu vältima lähikontakti taganevate Vene sõduritega, kes saabusid Tšernobõli keelutsoonist.

20:15

„Mu abikaasa sõber, Zaporižžjast pärit arst ütleb, et nende haiglasse sattus grupp Mariupoli tüdrukuid. Vanim neist on 10aastane. Neil on rekto-vaginaalsed rebendid.“

19:31

Taganenud Vene sissetungijad korraldasid spetsiaalse tänavaturu, kus müüdi Ukrainas varastatud asju. „Sortimenti“ kuuluvad pesumasinad ja nõudepesumasinad, külmikud, ehted, autod, jalgrattad, mootorrattad, nõud, vaibad, kunstiteosed, mänguasjad, kosmeetika.

19:19

Kiievi eeslinnas Butšas tapsid venelased inimesi, kellel olid käed selja taha seotud, ja jätsid surnukehad tee äärde.

Uudisteagentuuri AFP ajakirjanikud, kes sisenesid esimeste Ukraina sõduritena Butša linna pärast Vene vägede taandumist, nägid ühe tee peal vähemalt 20 surnukeha.

Kiievi lähedal asuv Butša on olnud tunnistajaks viimaste nädalate raskeimatele lahingutele.

Internetti postitatud kaadrites oli näha linna tee ääres surnukehi, nagu oleks need veoki tagant välja visatud. Kõik näisid kandvat tsiviilriideid. Mõnel on käed seotud, peas on kuulihaavad.

Loe rohkem