Foto Ulenka köögist.Foto: Erakogu
Maailm
3. märts 2022, 00:03

KAS MADRATSIST ON KUULIDE VASTU KASU? Harkivis elav üksikema: „See ei ole lõpp, täna kõik ju jätkub.“ 

Pärast ööl vastu kolmapäeva kestnud tihedat tulistamist rindelinnas Harkivis teatas Õhtulehe kontakt kohapeal, üksikema Ulenka, et temaga on kõik õnneks korras ja ta otsustas viimasel hetkel Harkivisse edasi jääda. Alljärgnevalt toome taas esile viimase ööpäeva olulisemad sündmused lehe trükkimineku eel. Hea lugeja võib kiigata ka Õhtulehe otseblogisse.

  • Rünnakud Harkivis ei rauge. „Viisin täna inimesed linna piirile, koos lastega. Ise otsustasin siia jääda, sest inimestel on ka siin abi vaja. Mul on väikeste lastega sõbrannad, kes ei saa praegu lahkuda. Kui me kontrollpunktini sõitsime, siis kõik oli segi pommitatud. Tankikool on kohe meie rajoonis ja see on täiesti puruks ja suitseb,“ kirjeldas kohalik naine Ulenka. „See ei ole lõpp, täna kõik ju jätkub. Väga paljud autod sõidavad praegu Harkivist välja. Väga paljud. Ka sõjaväe masinad. Fotol on minu köök, panime madratsi aknale. Et kui läheb tulistamiseks, siis see tuleb minu poolt ja mul on suured aknad. Loodan, et madrats mingidki kuulid kinni võtab. Ma ei tea, mida teha, varjume seni trepikojas või keldris. Kodus võib olla hirmus, aga on siiski hea. Koduseinad toetavad. Olgu ükskõik kui hirmus, kodus on alati hea.“

  • Ukrainat „denatsifitseerima“ tulnud Vene sõdurite rünnak tabas Babõn Jari memoriaali, kus 1941. aastal tapsid natsid kümneid tuhandeid juute. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (kes on ise samuti juudi soost) sõnas selle peale: „Mis mõtet on 80 aastat korrutada „mitte kunagi enam“, kui maailm vaikib siis, kui pomm kukub samale kohale Babõn Jaris?“

  • Kui kolmapäeva hommikul näis, et ukrainlased ei pea Vene pommirahe jätkumise tõttu läbirääkimiste jätkumist kuigi mõttekaks, siis õhtuks oli kohtumiste teine voor siiski planeeritud.

  • Ehkki 2014. aastal ütles Vene opositsionäär Aleksei Navalnõi, et tema Krimmi Ukrainale tagasi ei annaks, mõistis ta praegu Vene sõjategevuse karmilt hukka. Twitteri-postituste seerias nimetas ta Vladimir Putinit hullunud tsaariks.

  • Euroopa Liit võttis ametlikult vastu otsused Vene propagandakanalite ja mitme panga kohta. EL kehtestas sanktsioonid Kremli-meelsetele meediakanalitele Russia Today ja Sputnik, alates kolmapäevast on nende edastamine kõigis liikmesriikides peatatud. Euroopa Liit leppis kolmapäeval ka kokku, et Venemaa olulisemad pangad jäetakse välja maailma peamisest pankadevahelisest maksesüsteemist SWIFT. See meede takistab neil pankadel teha kiireid ja tõhusaid ülemaailmseid finantstehinguid kogu maailmas. Otsus on kooskõlastatud ka Ameerika Ühendriikide ja Ühendkuningriigiga. Otsus puudutab järgmisi panku: Bank Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Bank Rossija, Sovcombank, VEB ja VTB BANK.

  • Väidetavalt hoidsid ukrainlased ära atentaadikatse president Volodõmõr Zelenskõile, mida olevat korraldanud Tšetšeenia liidri Ramzan Kadõrovi eriüksuslased. Silmanähtavalt väsinud ja magamata president andis keset ööd CNNile intervjuu. Ukraina meedia väitel on Putinil kavatsus asendada Zelenskõi oma vana sõbra Viktor Janukovõtšiga, kes pidavat praegu Minskis viibima.

  • Maailma jahmatas Valgevene diktaator Aljaksandr Lukašenka (pildil), kes otse-eetris lahingukaardi ees seistes oma julgeolekunõukogule kõnet pidas. Kaardile olid märgitud ka manöövrid, mida venelased veel teinudki pole, muu hulgas tungimine Moldova aladele. Esialgu jääb selgusetuks, kas tegu võis olla „peteka“, kavalalt lavastatud heidutusega Moldova suunas või Batka lausidiootsusega.

Edasi lugemiseks: