Kas Bugs Morani kaaslaste tapmise taga oli Al Capone või hoopis keegi teine? Valentinipäeva veresaun osutus Chicago jõugusõdade üheks vägivaldsemaks episoodiks.

Foto: Kollaaž (3 x Vida Press)
Maailm
14. veebruar 2023, 18:46

VALENTINIPÄEVA VERETÖÖ: Chicagos toimunud arveteklaarimise käigus lasti seitse meest sõelapõhjaks

Sarnaselt mitmele eelnenud päevale valitses Chicagos 1929. aasta 14. veebruaril jäiselt külm ilm ning varahommikul tööle suundunud inimesi tervitas koduuksest väljudes isegi kerge lumevaip. Tänavatel oli tol neljapäeval sagimist aga rohkem kui tavaliselt, sest pagarite, lillemüüjate ja paljude teiste kaupmeeste jaoks oli saabunud aasta tulutoovaim päev. Ehkki kõik märgid viitasid sellele, et saabumas on taas igati romantiline valentinipäev, toimus enne lõunat linna idaosas verine arveteklaarimine. Kella 10.30 paiku kostus ühest rannikuäärsest garaažist relvatärinat ning peagi voolasid tänaval tumedad verejoad.

1929. aasta veebruariks oli alkoholimüügi ja -tootmise keeld ehk nn „kuiv seadus“ kestnud USAs juba üheksa aastat. Muidugi polnud paljud ameeriklased olukorraga rahul ning nõudlus alkoholi järele polnud kuhugi kadunud – hoopis vastupidi. Illegaalseks nimetatud kaupa hakkasid vahendama kuritegelikud jõugud, kes teenisid seeläbi terve varanduse. Salaalkoholi ostsid tavakodanike kõrval agaralt ka korrakaitsjad ja poliitikud, kellest paljud aitasid illegaalse tegevuse efektiivsemale toimimisele ka omalt poolt kaasa. Keelatud äriga tegelemine tõstis maffia mõjuvõimu toonases ühiskonnas kõrgustesse.

Edasi lugemiseks: