Roza Šaninat (pisipildil) kujutavad ajaleheväljalõiked olid kleebitud paljude punaarmeelaste koikude külge. Naine ise jäi tuntuse puhul tagasihoidlikuks: „Ma teen vaid seda, mida nõutakse igalt nõukogude sõdurilt.“

Foto: Kollaaž (Vida Press, Twitter.com/MorelDenis16)
Maailm
2. veebruar 2022, 19:33

„IHKAN VÕITLUST, RAEVUKAT VÕITLUST!“ Nõukogude Liidu noor ja kaunis naissnaiper osutus lahinguväljal halastamatuks tapamasinaks (1)

„Kui sa vaid teaksid, kui kirglikult soovin olla rindel koos teiste sõduritega ja natse tappa,“ kirjutas sõbrale noor Roza Šanina, kelle karjäär Punaarmees oli lühike, ent teguderohke – surmav naine saatis teise ilma 59 vaenlase sõdurit. Lahinguväljal viibimist ja „surnud väikeste Hitlerite“ loendamist üleliia nautinud snaipril polnud rindel lihtne. Kaunis välimus tegi temast napsulembeliste punaarmeelaste ihaldusobjekti – oma läbielamisi ja armusuhteid kirjeldas Šanina viimastel elukuudel kirjutatud lahingupäevikus.

1941. aasta suvel lagunes lõplikult Molotovi-Ribbentropi paktiga sõlmitud liitlassuhe Natsi-Saksamaa ja Nõukogude Liidu vahel. Peagi jõudsid sakslaste pommituslennukid ka Arhangelski kohale, kus 17aastane Roza Šanina töötas lasteaiakasvatajana. Kui neiule laekus teade rindel võidelnud venna surmast, soovis ta natsidele kätte maksta – temast sai Nõukogude Liidu üks kuulsam täpsuslaskur. Kindla käe ja terava silmaga Šanina kirjutas enda nimele esimese ohvri 1944. aasta aprillis. Pärast täpset lasku kadus neiu jalgadest kogu jõud ja ta suutis kaevikusse varisedes öelda vaid ühe lause: „Ma tapsin inimese, inimese…“. Ei möödunud aga palju aega, kui Šanina hakkas tapmist hoopiski nautima.

Edasi lugemiseks: