RAHVAVAENLANE NR 1: FBI püüdis maffiaboss Al Capone’i aastaid trellide taha saata. Chicago allmaailma kuningas, kes oli rivaalidega julmalt arveid klaarinud, mõisteti 1931. aastal viimaks süüdi maksudest eemalehoidmises ja talle määrati 11aastane vabadusekaotus.

Foto: Vida Press
Maailm
28. jaanuar 2022, 18:55

25. jaanuaril täitus 75 aastat Chicago maffiabossi Al Capone’i surmast

Al Capone’i viis hauda lihtlabane suguhaigus (1)

Al Capone – FBI omaaegne rahvavaenlane number üks – oli surres süüfilisest nii räsitud, et vastas vaimsetelt võimetelt 12aastasele. 48aastane gangster sai piinavas surmas süüdistada vaid iseend: kurikuulus jõhkard oli prantsuse haiguse külge saanud noorpõlves bordelli väljaviskajana töötades, kuid ei pidanud vajalikuks end ravida.

Möirgavateks 20ndateks tituleeritud kümnendil pühendas USA ajakirjandus tähelepanu paljudele mafioosodele, kuid ükski neist polnud nii kurikuulus kui Al Capone. 1899. aastal New Yorgis Brooklynis sündinud Alphonse Gabriel Capone oli pärit ontlikust üheksalapselisest katoliiklaste perest. Kuuendas klassis visati juuksuripoeg õpetaja löömise pärast koolist välja. Poiss oli tänaval halbu kombeid õppinud ja end päris osava vargapoisina tõestanud, kuid läks siiski vanemate rõõmuks tööle kommipoodi. Ent tõmme jõuguelu poole oli liiga tugev – mitmest töökohast läbi käinud noorukist sai kuritegeliku kamba Five Points Gang liige. Bande kaudu sai ta Harvard Inni kõrtsis baarmeni ja turvamehe töökoha.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99