1920ndatel loodi Ku Klux Klani liikmete lastele mõeldud harud, et ka pere pisemad saaksid „toredas“ ühistegevuses kaasa lüüa.

Foto: Kollaaž (Vida Press x2, Twitter.com/blinksapphic x2, Twitter.com/HdAnchiano)
Maailm
28. jaanuar 2022, 18:46

KU KLUX KIDDIES: rassistliku organisatsiooni tegevusse kaasati nii teismelisi kui ka mudilasi

1920. aastate keskpaigas saabus rassistliku Ku Klux Klani (KKK) kõrgaeg. Et propageerida valgenahaliste ameeriklaste üksmeelt ja „puhtust“, otsustasid vastuolulise organisatsiooni liikmed kaasata oma tegevusse ametlikult ka naisi ja lapsi. Viimaste jaoks moodustati lausa kolm erinevat allorganisatsiooni: Junior Ku Klux Klan teismelistele poistele, Tri-K Klub teismelistele tüdrukutele ning Ku Klux Kiddies kõige noorematele. See tähendas seda, et kogu perekond sai kanda uhkelt valget mantlit ja teravatipulist mütsi ning osaleda mustanahaliste ja teiste vaenlaste tagakiusamises.

Ku Klux Klani teise ja suurima laine alguseks peetakse aastat 1915, mil ilmus KKK esimest perioodi (1865–1872) müütilise ja võimsana kujutav tummfilm „Rahvuse sünd“. Film linastus kohalike rassistide jaoks täpselt õigel ajal – niigi sotsiaalsete probleemide käes vaevlevas USAs oli tekkinud käre vastumeelsus uue ja jõulise immigratsioonilaine vastu. Paljud valged ameeriklased nägid ohtu kõikjal nende ümber ja otsustasid filmist eeskuju võttes ohjad enda kätte haarata. Kui KKK esimene (ja ka kolmas) laine oli suunatud eelkõige mustanahaliste vastu, siis teise laine ajal sattusid valgete ameeriklaste viha alla ka katoliiklased, kommunistid, juudid ja muud vähemused.

Edasi lugemiseks: