Shoichi Yokoi ja tema abikaasa Mihoko. Džunglis varjudes ei teadnudki jaapanlane, et sõda on lõppenud – seda sai ta teada alles seitse aastat hiljem.

Foto: Vida Press
Maailm
24. jaanuar 2022, 18:48

ARGPÜKS VÕI KANGELANE? Häbitundest ligi kolm kümnendit end Guami džunglis peitnud Jaapani sõdur kartis naasta kodumaale (1)

50 aastat tagasi leidsid kohalikud kalamehed Guami džunglist räbalatesse riietatud mehe. Selgus, et tegu oli jaapanlasest sõduri Shoichi Yokoiga, kes oli end saarel maa-aluses punkris elades ligi kolm kümnendit otsekui koopainimesena varjanud. Kogu selle aja jooksul kartis ta koju naasta, sest pidas seda häbiväärseks. Viimaks tagasi Jaapanisse jõudnud Yokoi vastuvõtt kujunes aga hoopiski teistsuguseks, kui ta oli ise oodanud.

Lõunapoolses Aichi prefektuuris rätsepana töötanud Shoichi Yokoi kisti II maailmasõtta 1941. aastal. Jaapani keiserliku armee ridades teeninud mees saadeti esialgu Hiina kirdeossa Mandžuuriasse, ent 1943. aastal lähetati ta Vaikses ookeanis asuvale Guami saarele. 1944. aasta hilissuvel õnnestus ameeriklastel saar vallutada. Ligi kolm nädalat kestnud verises Guami lahingus hukkus pea 20 000 inimest. Ehkki Yokoile oli antud käsk võidelda viimase veretilgani, otsustas ta koos üheksa rühmakaaslasega kindlat surma vältida ja saarel varju otsida. Kümnest mehest kolm jäid sinna pikemaks ajaks – ükski neist ei julgenud häbistatult kodumaale naasta.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99