Nõmme kultuurikeskus. Tõnule on eriliselt südamelähedane Nõmme linnaosa südames asuv kultuurikeskus, kuhu ta sattus esimest korda juba varateismelisena. 1980. aastatel esines ta seal eri bändide koosseisudes ja viimased kümmekond aastat korraldab ta seal tantsuüritust, kus astub üles diskorina. Tõnu märgib, et hoone ise on aastatega oma välimuse säilitanud, mis tähendab ka seda, et kultuurikeskuse võlu on jäänud püsima.Foto: Robin Roots
Eesti
23. jaanuar 2022, 09:33

Helilooja Tõnu Kõrvits: kodukohapatriotism pole upsakus. Hindan oma põlise kodukoha vaimu!

Eesti üks mängitumaid heliloojaid ning Eesti muusika- ja teatriakadeemia professor Tõnu Kõrvits (52) sündis 1969. aastal Tallinnas Nõmmel Mai tänavas asunud sünnitusmajas. Igipõlise nõmmekana oskab ta öelda, et sealsed elanikud – sarnaselt tema endaga – on kodukoha patrioodid. „Seejuures pole see upsakus, vaid just nimelt hinnatakse selle koha vaimu,“ märgib ta. Tõnu sõnul on ka muusikaga tegelemiseks mõnevõrra vaiksema elukorraldusega Nõmme vast teistest linnaosadest sobivam.

Tõnu lapsepõlv möödus peaasjalikult Nõmme tänavatel ja metsade all – kohalikul turul käies, jäätisekioskist kopikate eest jahedat maiust ostes ja kõrgete mändide all jalgpalli tagudes. Ta tunneb Mustamäe nõlva seda osa, mida kohalikud kutsuvad Vanakaks, kui oma viit sõrme ja ta teab lugusid rääkida pea iga Nõmmel asuva maja kohta. Tõnu lapsepõlvesõpradest on paljud ära kolinud, kuid osa on siiski Nõmmele jäänud. „Naabripoiss Tiit töötas päästjana, praegugi on päästekeskuses,“ lausub muusik.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99