19. sajandi teisel poolel tegutsenud Matti Haapoja (pisipildil) on Soome üks kurikuulsam mõrtsukas. Turu vanglast (taustafotol) põgenes ta lausa neli korda.

Foto: Kollaaž (Vida Press, Youtube'i kuvatõmmis)
Maailm
14. jaanuar 2022, 21:12

HOBUSEVARGAST ROIMAR: lühikese süütenööriga Matti Haapoja tekitas hirmu nii Soomes kui ka Siberis

Hobusevaras. Noakangelane. Üllas röövel. Need on vaid mõned hüüdnimed 19. sajandi lõpus Soomes ja Venemaal tegutsenud mõrtsuka Matti Haapoja kohta. Ehkki lausa neli korda vanglast põgenenud mehe arvele jäi ametlikult kolm mõrva, arvasid paljud soomlased, et tegelikke ohvreid võis olla paarkümmend. Haapoja näol oli tegemist ka samal ajal õitsele puhkenud Soome ajakirjanduse ühe esimese sensatsiooniga.

1845. aastal Lääne-Soomes Isokyrös sündinud Matti Haapoja süüdistas mõrtsukaks kujunemises eelkõige oma ema. Väidetavalt oli too alati vahele astunud, kui abikaasa soovis poega pahategude tõttu karistada. Isa Heikkit kirjeldas Haapoja tavalise talunikuna, ent hiljem ka „päris viinamehena“. Mattil oli ka kolm venda, kes sattusid sarnaselt talle tihti seadusega pahuksisse – toona lausa väideti, et Heikki ja tolle pojad kannavad hoolt kogu Ylistaro valla karistusregistri täitmise eest. Erinevalt Mattist suutsid tema vennad täiskasvanuna siiski rahuneda ja jätta kuritegeliku elu selja taha.

Edasi lugemiseks: