Noor Jenny-Wanda Barkmann (pisipildil) tegutses Stuthoffi koonduslaagris võrdlemisi lühikest aega. Sellele vaatamata peeti teda üheks halastamatumaks valvuriks.

Foto: Kollaaž (Wikimedia Commons)
Maailm
27. juuli 2023, 13:14

„TA OLI KALK JA ARMUTU!“ Stutthofi koonduslaagri noort naisvalvurit iseloomustasid hoolitsetud välimus ja erakordne julmus (4)

„Elu on tõesti nauding, ent naudingud ongi üldjuhul lühikesed,“ sõnas 24aastane Jenny-Wanda Barkmann, kui sõjakohus ta surma mõistis. Lühikest sinisilmset blondiini peeti väga kauniks naiseks, ent tema ilu varjutas armutu julmus. Ehkki „Kauniks Kummituseks“ nimetatud Barkmann teenis natside Stutthofi koonduslaagris valvurina vähem kui aasta, jäid tema halastamatud piitsa- ja kepihoobid eluga pääsenud kinnipeetavatele liigagi hästi meelde.

Natsid rajasid Läänemereäärse Stutthofi (tänapäeva Sztutowo) külakese lähedale koonduslaagri 1939. aastal. See alustas tegevust vahetult pärast sõja puhkemist ehk 2. septembril. Tegu oli sakslaste esimese riigist väljaspool asuva koonduslaagriga ja osutus ka viimaseks, mille liitlasväed vabastasid. Eesti piirist linnulennul umbes 500 km kaugusel asunud Stutthofist käis sõja-aastatel läbi üle 110 000 vangi, kellest üle poolte seal ka surid. II maailmasõja viimasel aastal asus laagris tööle noor Jenny-Wanda Barkmann, kes nautis ühtviisi oma välimuse eest hoolitsemist ja kinnipeetavate piinamist.

Edasi lugemiseks: