Transpordikasti pugenud Henry Brown jõudis elusana Philadelphiasse. Hiljem tegi ta karjääri muuhulgas ka mustkunstnikuna.

Foto: Vida Press
Maailm
7. jaanuar 2022, 18:24

KASTIS VABADUSSE! Perekonnast lahku löödud ori teostas hullumeelse põgenemisplaani

1849. aastal võttis Virginia osariigis elanud ori Henry Brown ette ohtliku teekonna. Kuna tema naine ja lapsed müüdi teise osariigi orjapidajale, otsustas Brown oma peremehe juurest põgeneda. Ta koostas hullumeelse plaani, mis üllatuslikult ka õnnestus. Vabadusse pääsedes avanes endisel orjal võimalus oma pere vabaks osta, ent otsustas sellest häbiväärsel kombel keelduda. Selle asemel pages ta Suurbritanniasse, abiellus inglannast neiuga ja alustas karjääri meelelahutusäris.

1815. aastal orjana sündinud Henry Brownil oli paljude teiste samal ajal Ameerikas elanud mustanahalistega võrreldes vedanud. Tema esimene peremees John Barret oli Browni enda sõnul ebatavaliselt lahke mees. Istanduseomanikku ja kunagist Richmondi linnapead võrdles usklikuna kasvatatud Brown lausa jumalaga. Kui John Barret 1830. aastal suri, läks 15aastane Henry tolle poja Williami valdusesse. Brownide perekond saadeti erinevatesse istandustesse. Vaid Henry ja tema õde Martha jäid kokku – viimane uue peremehe armukesena.

Edasi lugemiseks: