Tänapäeval kangelaseks nimetatav Witold Pilecki (pisipildil) viibis Auschwitzis üle kahe aasta. Kommunistlikud võimud nimetasid teda seevastu rahvavaenlaseks ja reeturiks – selle teadmisega pidid üles kasvama ka poolaka lapsed.

Foto: Kollaaž (Vida Press, Wikimedia Commons).
Maailm
6. jaanuar 2022, 18:46

Vabatahtlikult Auschwitzis viibinud poolakas: „Ma sülitasin välja kaks hammast. Verd väga palju ei voolanudki...“ (3)

Kurikuulsas Auschwitzi koonduslaagris suri sõja-aastatel üle miljoni inimese. Paljud olid valmis pigem surema, kui kohutavas keskkonnas piinlema. Seevastu poolakas Witold Pilecki võttis teekonna koonduslaagrisse ette vabatahtlikult. Kindlat missiooni täitnud mehel õnnestus Auschwitzis üle kahe ja poole aasta elus püsida ning tagatipuks ka põgeneda. Naastes sattus ta siiski otsekui vihma käest räästa alla – natside julmused üle elanud poolaka eluküünla kustutasid hoopis kommunistid.

Kui Natsi-Saksamaa tungis 1939. aasta septembris Poolasse ja alustas seega II maailmasõda, kutsuti sõjaväeteenistusse paljude teiste meeste kõrval ka Poola aristokraatlikust suguvõsast pärinev Witold Pilecki. Tema jaoks polnud tegu sugugi esimese relvakonfliktiga. 1901. aastal sündinud Pilecki oli noore mehena vapralt võidelnud ka vahetult pärast I maailmasõda puhkenud Poola-Nõukogude sõjas, mille poolakad võitsid. Kui Hitleri väed ründasid, pidi Pilecki hülgama idüllilise maaelu, jätma maha õpetajannast abikaasa ja kaks last ning suunduma rindele.

Edasi lugemiseks: