Suurem osa Marcus Tullius Cicero pereelust on teada tänu tema kirjavahetusele. Enam kui kaks tuhat aastat hiljem on säilinud üle 900 toonase kirja.

Foto: Vida Press
Maailm
3. jaanuar 2023, 10:11

Tänavu 3. jaanuaril möödub Marcus Tullius Cicero sünnist 2128 aastat.

CICERO ERAELU: kuulsal roomlasel aitasid tippu tõusta võimukas abikaasa, ustav ori ja andetum vend

Rooma hilise vabariigi ühe suurema staari Marcus Tullius Cicero – poliitiku, kõnemehe ja filosoofi – elu oli täis ootamatuid pöördeid. Võrdlemisi mitmekülgne oli ka ajalukku hindamatu jälje jätnud roomlase eraelu. Selles valdkonnas mõjutasid Cicerot eelkõige tema karmikoeline esimene abikaasa Terentia, vähemvõimekam noorem vend Quintus, ustav ori Tiro, parim sõber Atticus ja kaks last – tütar Tullia ja poeg Marcus.

Marcus Tullius Cicero abiellus jõuka Terentia Varronesega ilmselt aastatel vahemikus 79–77 eKr. Naine oli mehest umbes kaheksa aastat noorem. Kooselu eesmärgiks polnud tõenäoliselt armastus, vaid mõlemale kasulik liit. Cicerole tõi pragmaatiline abielu majandusliku kindluse, mida oli vaja poliitilises elus läbilöömiseks – senaatoriks ei saanud toona sugugi tasuta. Terentia panustas aga sellele, et noort ja ambitsioonikat poliitikut võis oodata ees muljetavaldav karjäär.

Ehkki Terentia oli karmikäeline naine ning paaril oli ilmselt mõningaid probleeme järglaste saamisega, möödusid kooselu esimesed kümnendid siiski enamjaolt südamlikult ja harmooniliselt. „Ma soovin, mu kallis, sind näha niipea kui võimalik. … Hoolitse enda tervise eest parimal viisil ja usu mind, kui ma väidan, et mind mõjutavad rohkem sinu, kui minu enda kannatused. Mu kallis Terentia, kõige ustavam ja parem naine,“ kirjutas Cicero 58. aastal pagenduses viibides. Kümme aastat hiljem oli soojus nende suhtest kadunud.

Edasi lugemiseks: