Foto: Reuters/Scanpix
Eesti
31. detsember 2021, 00:06

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas New York Eesti sensitiivi appi tellis (4)

„Eesti üks tuntuim selgeltnägija ja ravija proua Koidu (70) astub oma suurest ja hämarast, Nõmme lumiste mändide all asuvast majast tulijale vastu. Vanaprouast ei oska esimesel pilgul arvatagi, et saabuva aasta algul sõidab ta Ameerikasse, New Yorgi Kingstoni hospidali, tegelema sensitiivdiagnostikaga,“ kirjutab Päevaleht 30. detsembril 1993. „Mul ei ole röntgeniaparaati vaja. Näen lihtsalt inimestest läbi,“ ütleb vanaproua, kes muu kõrval suutnud Pääskülas väikest kohvikut pidada.

Tervisehäirete diagnoosimisel on tal abiks kaks kuldpendlit. Üks neist olevat täidetud Hiina ravimtaimedega. Päevaleht teab öelda, et inimeste ravimise kõrval on Koidu M. olnud abiks kadunud esemete otsimisel ja aidanud politseil leida varastatud autosid.

„Selleks, et näha, on vaja vaadata,“ ütleb naine oma põhimõtte. Tuleva 1994. aasta kohta oskas ta toona ennustada: ees ootab tõeline virvarr. Inimesed ei oskavat endale õiget kohta leida.

Koidu M. olevat oma sõnul isa poolt prantsuse, ema poolt rootsi juurtega. Päevalehe kinnitusel avastatud ta eriline sensitiivsus mõnekümne aasta eest, kui ta 1966. aastal Ühendriikidesse sugulaste juurde külla sõitis. Siis olevatki ta oma selgeltnägijavõimeid Kingstoni hospidalis arendanud ja ka sellekohase diplomi saanud. Oma teadmiste kohta ütles proua Koidu: „Vahel imestan isegi, kust ma seda kõike tean!“.