Nõukogude ajal rajama hakatud saatkond (fotol tänapäevasel kujul) avati 1994. aastal, kui NSVL oli juba lagunenud. Kinnistuni viiv salajane tunnel eksisteerib ilmselt praegugi. Pisipildil venelastele projekti kohta infot jaganud topeltagent Robert Hanssen.

Foto: Kollaaž (Vida Press)
Maailm
29. detsember 2021, 18:44

OPERATSIOON MONOPOL: Nõukogude saatkonna alla rajatud ülisalajane spioonitunnel osutus täielikuks läbikukkumiseks (1)

1970. aastatel hakkas Nõukogude Liit rajama Ameerika Ühendriikide pealinna Washingtoni uut saatkonda. USA luureteenistustele tekitas see omajagu muret, sest venelaste rajatav hoonekompleks asus äärmiselt heas asukohas – sealt avanes otsevaade nii Valgele Majale kui ka Kapitooliumile. Vastukaaluks hakkasid USA agentuurid rajama saatkonna alla viivat salajast tunnelit. Mis oleks saanud valesti minna? Selgus, et üsna palju. Ohtralt raha ja aega neelanud projekt osutus USA luureteenistustele häbiväärseks äparduseks.

Aktiivne luuretegevus Nõukogude Liidu ja Ameerika Ühendriikide vahel iseloomustas pea tervet 20. sajandit. Eriti oluliseks kujunes see pärast II maailmasõda, mil mõlemal suurriigil oli tuumaarsenali abil potentsiaalne võimalus konkurent täielikult maamunalt minema pühkida. Luuretegevuse keskseteks punktideks osutusid saatkonnad – kodumaa pinnal asuvad välisriikide hooned, kus arutati salajasi plaane. Seega sai saatkondade pealtkuulamistest nii Nõukogude Liidu kui ka USA luureteenistuste prioriteet.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99