Foto: Robin Roots
Eesti
22. detsember 2021, 00:15

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas seitsmes Moosese raamat Rakverre ilmus

1939. aastal jõulude eel ilmus Rakverre kuulus ja imepärane seitsmes Moosese raamat, täis maagilisi vormeleid ja nõiategude õpetusi.

Varsti tuli kriminaalpolitseisse 78aastane Juhan ja teatas, et keegi mustlaseit on temalt seitsmenda Moosese raamatu abil välja petnud 900 krooni raha – tööliste mitme kuu palga. Mustlanna olla lubanud aidata Juhanit tema südamemures. Ta tahtnud luua lähemaid suhteid Leenaga, kes polevat osutanud elatanud austajale poolehoidu.

„Mustlanna lubas Leenat nõiduda ja Juhanile näidata ka tema pruudi vaimu. Kokkuleppe kohaselt pidi mees panema mustlanna kodus seitsmenda Moosese raamatu vahele nii palju raha, kui parajasti juhtus taskus olema,“ kirjutas Rahvaleht 22. detsembril 1939. Juhanil oli 400 krooni. Mustlanna luges nõidumissõnu ja käskis Juhanil valmis olla, et järgmisel õhtul minna pruudi vaimu vaatama.

„Mindi linnametsa, kus mustlanna hakkas jälle lugema nõidumissõnu. Peatselt ilmus eemal suurrätti mähitud naisekogu. Juhan lõi vaimu nähes kartma, kuid mustlanna ütles, et ega vaim midagi paha tee,“ räägib Rahvaleht „Ta andnud mehele plekist risti pihku ja käskinud sellega kummitust eemale tõrjuda. Leena südame võitmiseks olevat aga siiski vaja panna seitsmenda Moosese raamatu vahele veel 500 krooni, mida Juhan tegigi.“

Leena jäi vanuril vallutamata ja mustlannagi kadus. Ehk politsei aitab teda leida, palus Juhan.