Foto: Vida Press
Eesti
18. detsember 2021, 00:09

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas raadio esimene päev mokka läks

Kolm aastat pärast seda, kui Eestis oli esimest korda raadioaparaati esitletud, alustas 18. detsembril 1926 tööd Kopli raadiojaam ning algasid ringhäälingusaated ühest Pika tänava korterist. Kopli jaam oli paraku riigi ühes servas vastu merd ning mitmel pool riigis oli kuuldavus kehv, et mitte öelda olematu. Pealegi maadeldi aastaid sellega, et kaugemalt Euroopast tulnud raadiohääled kostsid meie omadest läbi.

„Täna Eesti raadio saatekeskjaama avamine kell 7 õhtul,“ kirjutas Waba Maa. „O-ü Raadio Ringhääling on selle sammuga tähtsa kultuurilise töö korda saatnud, mis meie väikese Eesti arenemiskäigul oma mõju avaldamata ei jäta.“

Tol laupäeval, 18. detsembril 1926 oli kavaks kuulutatud pidulike avamiskõnede (ka saksa keeles) kõrval rohkesti muusikat. 55ruutmeetrises stuudios oli klaver ja marmorplokk-mikrofon. Nii raske, et seda andis kahe käega tõsta.

Paraku pidi Waba Maa paari päeva pärast kirjutama: „Esimesel õhtul ei õnnestunud mitte kõigil kuulamine hästi. Mõnestki kohast üle kodumaa kurdeti, et raadiost vaid ragin vastu kostab. Viga olnud Tallinnas. See kõrvaldati ja pühapäevast programmi olla igal pool hästi kuulda.“

Ajaleht loodab, et kõik puudused kõrvaldatakse, kui suurem vilumus käes, ja soovitab: hoitagu tüütavalt pikkade vaheaegade eest ja öeldagu iga numbri ees, mis tuleb. Lühidalt – jättes ära härratamise jm ülearused sõnad.