Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti
14. detsember 2021, 00:06

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas magusamaiad röövlid jõulušokolaadi viisid

Oli 14. detsember 1994 ja ajaleheveerge täitsid tavapärased uudised. Tartumaal viisid relvastatud mehed kooliõpilaste saunapeolt osalenute rõivad ja muusikakeskuse, korteriperemehe uimaseks löönud mehed said Keilas saagiks 4120 dollarit, Tallinnas rööviti poodidest ja hamburgerikioskitest sadu kroone.

Tavatumal uudisel oli pealkiri: „Šokolaadiröövlid sõidavad politseivärvides autoga“.

„Eile kella 10.30 paiku rööviti Tallinnas üle viie tonni šokolaadi, mis oli Kalevis laaditud KamAZi järelhaagisesse Suur-Sõjamäe lattu viimiseks. Järvevana teel paarsada meetrit enne raudteeülesõitu peatasid KamAZi kolm meest. Kaks olid erariides, ühel oli seljas politseivormi meenutav ürp. Samas seisis politseivärvides ja vilkuriga Žiguli 06. Veoautojuhil seoti eestikeelsete ähvarduste saatel kinni käed ja silmad ning ta tõugati politseiautosse. Mehel lasti oma teed minna Maardu lähedal Vana-Narva maanteel, kus ta end köidikutest vabastas ja röövist politseile teatas. See oli viimase aasta jooksul teine kord, kui kurjategijate käsutuses võis olla politseivärvides ja vilkuritega auto. Samasugust masinat märgati Mere puiesteel kaubamaja Grant röövimise ajal.“

Šokolaaditonne vedanud sinise kabiini ja halli järelhaagisega KamAZi ja selle koorma saatus jäi otsingutest hoolimata esialgu segaseks ja Päevaleht kartis, et rahval kaob usaldus politsei vastu.