Foto: Õhtulehe arhiiv
Eesti
11. detsember 2021, 00:09

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Mart Laar teatas: riigikassa on tühi (24)

Oli reede, 11. detsember 1992, kui ajalehtede esikülgi ehtis kõige tähtsamana just see toonase peaministri lause. Raha ei olevat ka majanduse stabilisatsioonifondis ning juba enne praeguse valitsuse ametisse astumist olla täielikult ära kulutatud kogu aasta peale kavandatud valitsuse reservfond.

„Nii ongi tekkinud olukord, kus valitsus on pidanud riiki juhtima olukorras, kus tal selleks vajalikud ressursid lihtsalt puuduvad,“ nentis Laar.

Kuid tal oli ka positiivset öelda. Erasektor olla jõudsalt ja kiiresti kasvanud ning edukas on olnud majanduse ümberstruktureerimine Idast Läände. Selle arengu aluseks oli Laari sõnul rahareform ning tugeva krooni kehtestamine.

Siiski tunnistas Laar, et ettevõtete maksuvõlg riigi ees on pidevalt kasvanud ja kõige optimistlikuma hinnangu järgi on detsembris riigieelarve puudujääk 61,9 miljonit krooni, milles ta kaudselt süüdistas liiga keerulist maksusüsteemi ja ametnikke, kes pole teinud ettepanekuid tõhusema seaduse vastuvõtmiseks. Talve pole ilma lääneriikide abita võimalik üle elada. Rahvusvahelisest valuutafondist oli võimalik saada 100 miljonit dollarit pikaajalist krediiti. Laar ütles, et suur osa sellest rahast tuleb kasutada juba 1991. aasta kevadel koostatud energiasäästuprogrammi tarvis. „Seni ei ole selle programmi rakendamiseks midagi tehtud,“ viskas peaminister taas kivi eelmise valitsuse kapsaaeda.