Eutanaasiaprogrammi juht Karl Brandt ei pidanud enda tegevust mõrvaks.

Foto: Vida Press
Maailm
9. detsember 2021, 13:44

ARSTIDE PROTSESS: Nürnbergis mõisteti kohut eutanaasiaprogrammi juhtinud ja laagrites inimkatseid teinud natside üle (4)

„Olen täiesti teadlik, et kiitsin eutanaasia sügavaima veendumusega heaks. Ka täna olen veendunud, et see oli õige otsus, sest surm võib tähendada vabanemist. Surm on elu – sama palju kui sünd,“ rääkis sõjakohtu ees seisnud natside eutanaasiaprogrammi juht Karl Brandt. Ta oli üks 23st sõjakurjategijast, kelle üle mõisteti kohut Nürnbergis nn arstide protsessil.

9. detsembril 1946 algas Nürnbergis esimene Natsi-Saksamaa sõjaroimarite järelprotsess. Ameerika sõjatribunal võttis pihtide vahele 23 inimest (enamjaolt arstid), kes juhtisid või osalesid natside meditsiinilistes programmides. Suurem osa süüalustest olid seotud kas kurikuulsa eutanaasiaprogrammi ehk Aktion T4-ga või koonduslaagrites korraldatud võikate eksperimentidega. Liitlasriikide pettumuseks ei saanud kohut mõista ilmselt kõige tuntuma natside arsti Josef Mengele üle, kellel õnnestus sõja lõpus põgeneda Lõuna-Ameerikasse.

Edasi lugemiseks: