Foto: Vida Press
Eesti
8. detsember 2021, 00:10

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas tallinlased püstitasid Poola narkorekordi (2)

Oli 8. detsember 1995 ja ajalehtede esikülgedel anti teada, et Eesti narkokuller mõisteti eile Tais eluks ajaks vangi. Ta oli koos kolme eestlasest kaaslasega püüdnud Bangkokis pääseda Praha lennukile, kaasas suur kogus heroiini. Kuller oli oma süü üles tunnistanud, sest muidu ähvardanuks teda isegi surmanuhtlus. Reuters lisas sellele uudisele lohutavalt, et tavaliselt muudetakse Tais eluaegne vanglakaristus hiljem ümber ja trellide taga tuleb veeta vaid 25 aastat.

Suure ja põhjaliku esiküljeuudise varju jäi ajalehtedes pisut tagapool olnud napim uudis Loode-Poola väikesest sadamalinnast.

„Kolme Tallinnast pärit mehe ja kahe poolaka kalalaevast leiti ligi 9,5 tonni hašišit. Poola politsei tähelepanu äratas laev seetõttu, et sellel polnud iseloomulikku kalalõhna ja kalapüügivahendeid. „Eesti Ekspressi“ andmetel leidis Poola politsei lisaks uimastitele laevast ka püstoli Jerycho, automaadi Uzi ja käerauad. 9,5 tonni hašiši turuväärtus on umbes 44,8 miljonit USA dollarit (tollastes Eesti kroonides olnuks see summa 515 miljonit). Poola politsei kinnitusel on tegu suurima uimastilastiga, mis selle riigi territooriumil on kunagi tabatud. Kinnitamata andmetel võis tegu olla ka maailma ühe suurema uimastilastiga, mis korraga tabatud.“

Kolm alaliselt siin elavat tallinlast olid Venemaa ja Valgevene kodanikud, kolmas aga kodakondsuseta ukrainlane.