Foto on illustreeriv.

Foto: Aldo Luud
Eesti
2. detsember 2021, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas kaitseliidult rööviti 69 automaati (7)

„Kolm meest panid toime viimaste aastate suurima relvavarguse, röövides kaitseliidu Jõelähtme kompanii relvaruumist 69 Kalašnikovi automaati koos padrunitega ja pumpüssi ning pekstes 62aastase korrapidaja läbi,“ teatas Sõnumileht 2. detsembril 1997. „Valitsuse kriisikomisjon moodustas relvaröövi asjaolude väljaselgitamiseks töörühma, kuhu kuuluvad kaitsepolitsei, keskkriminaalpolitsei, kaitsejõudude peastaabi ning siseministeeriumi esindajad.“

Kolm maskis meest olid relvaruumi tunginud pühapäeva õhtul kella 23 paiku ja viisid minema automaadid tuhatkonna padruniga. Relvad olnud raudtrellidest seina ja kolme ukse taga. Harju politsei püüdis röövleid kähku tabada, aga ei tulnud toime. Sõnumilehe andmeil olnud röövi korraldajaks toonane tuntuim venekeelne kurjategijarühm.

1999. aasta mais kirjutasid ajalehed, et 40 röövitud relva saadi neljalt vene keeles kõnelevalt mehelt kätte. „Need inimesed olid relvade edasimüüjad, mitte vargad,“ kinnitas keskkriminaalpolitsei esindaja. Politsei polnud leidnud Jõelähtme kompanii relvaraamatut ja seega ei olnud ka täit kindlust, et tõepoolest haarati kaasa 69 automaati, või oli neid tegelikult vähem.

Sama aasta detsembris saadeti Jõelähtme kompanii ülem kohtu ette süüdistatuna lohakuses. Selleks ajaks ikka veel tabamata röövlid olid läinud relvaruumi võtmega, mis lahtiselt seinal rippudes jäi kõrvaliste vaatevälja.