Foto: Hans Soosaar / Õhtuleht arhiiv
Eesti
30. november 2021, 00:13

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas esimest korda raadiot kuulati (2)

Uudisleht päris 30. novembril 1932 kuulsustelt, kuidas nad esimest korda kuulasid helisid eetrist.

Raadio halloomees Felix Moor (pildil) üllatas küsijaid: „See oli esimesel jõulupühal 1926. aastal. Olin sõbra juures külaliseks. Keset kõige mõistlikumat jutulõnga sõber korraga näitab mulle mingisugust kastikest toanurgas laual ja küsib: „Kas oled juba kuulanud?“ „Mida?“ „Seda siin – raadiot!“ „Ei, pole veel nii kaugele jõudnud.“

Eks siis proovi, öelnud sõber. Moor vaatas kastikest, see oli tilluke detektorvastuvõtja, ja pani kuuldeklapid kõrvadele. Mürin…vile…ei kihku ega kohku…Siis korraga kuulis Moor mehehäält, kes ütles, et praegu kuulete seda ja seda pala. Ja veidi hiljem tõepoolest kostiski muusika Tallinna ringhäälingust.

„Omavahel öelda: muusika mulle meeldis, aga see mehehääl muusika keskel ei meeldinud,“ ütles Moor sõbrale. Läks aga nii, et juba 7. veebruaril järgmisel aastal astus ta ise halloomehena ringhäälingu teenistusse.

Moor paistab olevat olnud kehv kohvikuskäija. Juba aasta varem oli toonane Tallinna suurim, 200 kohaga, paraku alkoholivaba, nagu sel ajal kohvimajad ikka, Cafe Kirstein Harju tänavas sättinud üles vastuvõtja, mille juurest jooksid juhtmed laudade juurde, kus kohvitajad võisid soovi korral kõrvaklappidest raadiosaateid kuulata.

Tõsi, heli kvaliteet oli kehvapoolne. „Ainult Vene jaamad kostsid selgelt,“ rääkis üks külastaja.