Foto: Panthermedia/Scanpix
Eesti
18. november 2021, 00:09

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas mehe hingel oli ligi 150 pattu (1)

„Pärnu vanglasse paigutati August K., 37 aastat vana, kelle senisesse süüregistrisse kuulub ligi 150 pettust ja kelmust ning rida vargusi,“ kirjutab Esmaspäev 18. novembril 1934. „Sedapuhku viis mehe vanglasse, kust ta alles kevadel vabanes, omapäraseim pettus, mis ta pannud toime. Ta tabati Pärnus jalutuskäigult tänaval ja võeti kohe vahi alla.“

August oli peigmehe kirjade vahendajat mängides petnud 54aastaselt Sindi vabrikutööliselt Elisabethilt välja kogu tema mustadeks päevadeks kogutud raha. Kelmil oli Elisabethi juurde tulles kaasas Tallinna ja Nõmme vahel bussiliini pidava Aleksandri võltsitud kiri. Aleksandri bussid sõitsid varem Pärnu ja Sindi vahel ning Elisabeth teadis teda hästi.

Bussiärimehe kiri oli haleda tooniga: ta peab minema Tartusse lõikusele, aga vaba raha parajasti pole. Ehk saab Elisabeth 30 krooni laenata? Hea südamega naine andiski raha Augusti kätte. Mõne aja pärast oli too uue kirjaga kohal. Aleksandril olevat vaja veel 50 krooni. Kirjutaja andis mõista, et võib Elisabethi omale naiseks kosida.

Raha ta sai. August tõi Elisabethile järjest südamlikumaid armastuskirju ja vahetas need raha vastu: Aleksander ei saavat kuidagi terveks ja ravi maksvat palju.

Elisabeth kirjutas Aleksandrile Tartu haavakliinikusse. Sealt saadeti kiri Nõmmele edasi. Varsti oli Aleksander Sindis kohal, pettus tuli avalikuks ja August pandi taas trellide taha.